تحول دیجیتال تعاریف و رویکردها
با اینحال با توجه به اهمیت این موضوع، هنوز تعریف واحدی از این اصطلاح وجود ندارد. اگر بخواهیم خیلی ساده این کلمه را تعریف میکنیم، میتوانیم بگوییم تحول دیجیتال همان تحول کسبوکار است.
تحول دیجیتال: همان تحول کسبوکار است.
– نوآوری و به دست آوردن قابلیتهایی برای سازگاری سریع با شرایط در حال تغییر
تحول دیجیتال بهمثابه تبدیل کرم ابریشمِ سازمان به پروانه است و نه تبدیل آن به تنها یک کرم ابریشمِ سریعتر
انواع تحول دیجیتال
برخی از سازمان ها تحول دیجیتال را بصورت یک رویکرد یکپارچه و با یک ساختار و مسیر مشخص در نظر می گیرند و گاها بر بُعد تحول سازمانی متمرکز می شوندکه این رویکرد تا حد زیادی اشتباه می باشد و از نگاه کلان و چتری مورد نظر در تحول دیجیتال تا حدی فاصله دارد.
برای جلوگیری از این رویکرد، در یک دسته بندی کلان می توان انواع تحول دیجیتال را در چهار گروه کلی دسته بندی کرد:
1- تحول فرایندهای سازمانی (process transformation)
2- تحول مدل کسب و کار (business model transformation)
3- تحول دامنه کسب و کار (Domain Transformation)
4- تحول فرهنگی و سازمانی (coltural/organizational Transformation)
برخی شاخص ها در تحول دیجیتال
توسعه شایستگیهای جدید، بر ظرفیتها با شاخص هایی متفاوتتر نسبت به گذشته تمرکز دارد که برخی از آنها عبارتاند از:
چابکی
نوآوری
مشتری محوری
کارآمدی
تحول دیجیتال یک سفر با اهدافی وابسته و متصل به یکدیگر است.
تحول دیجیتال یک سفر مداوم و همیشگی برای سازمان میباشد.
تبدیل شدن به یک کسب و کار دیجیتال
اهداف تحول دیجیتال چیست؟
- افزایش سرعت ورود به بازار برای محصولات و خدمات جدید؛
- افزایش بهره وری کارکنان؛
- افزایش پاسخگویی به درخواست های مشتری؛
- پیش بینی و شخصی سازی بهتر محصولات و خدمات نسبت به تک تک مشتریان؛
- بهبود خدمات به مشتریان، به ویژه در ارائه تجربیات جذاب و خواستنی برای مشتری.
حوزه های مهم در تحول دیجیتال
برای حرکت به سمت تحول دیجیتال نیازبه یک رویکرد یکپارچه و در هم تنیده در سازمان می باشد تا بتوان در این مسیر موفق بود. المان های مهمی که در سازمان بایستی بصورت هماهنگ عمل نمایند تا شانس موفق در مسیر تحول دیجیتال رو بهبود بخشید عبارتند از:
فعالیتها/عملکردهای کسب و کاری:
بازاریابی، عملیات، منابع انسانی، مدیریت راهبردی، خدمات مشتریان و غیره.
فرایندهای کسب و کار:
مجموعه از فعالیت های به هم پیوسته در سازمان که به منظور دستیابی به یک هدف کسب و کاری خاص می باشد را فرایند می گوییم.
حال آنکه هر قدر فرایند های کسب و کار ایجاد شده در سازمان چابک تر باشند و از قابلیت های اتوماسیون فرایندی در کسب و کار استفاده شده باشد، موجب تسهیل شدن در جریان فعالیت های سازمان می گردد.
بهینه سازی فرآیندهای کسب و کار در استراتژی های تحول دیجیتالی ضروری است و در اکثر صنایع و موارد ترکیبی از اهداف سمت مشتری و اهداف داخلی سازمان است.
مدلهای کسب و کار:
به نحوه عملکرد کسب و کار، از رویکرد ورودهای به بازار و پیشنهاد ارزش تا راههایی که به دنبال کسب درآمد است می پردازد. در مسیر تحول دیجیتال قطعا مدل های کسب و کاری سنتی دستخوش تغییرات زیادی خواهند شدو خود را با رویکردهای نوین مدل های تجاری و سودآور جدید سازگار می نمایند.
اکوسیستم های کسب و کار:
شبکه های شرکا و ذینفعان و همچنین عوامل زمینه ای موثر بر کسی و کار مانند اولویت ها و نهادهای نظارتی یا اقتصادی بعنوان بخشی از اکوسیستم کسب و کار شناخته می شوند. یکی از بخش های مهم در مسیر تحول، ایجاد اکوسیستم های جدید کسب و کاری و ارتباط با بازیگران اکوسیستم ایجاد شده، می باشد.
مدیریت دارایی های کسب و کاری:
یکی از موضوعاتی که در کسب و کارهای سنتی به وفور دیده می شود، تمرکز بر دارایی های سنتی است، اما به دارایی های ناملموس سازمان مانند اطلاعات و داده های مشتریان کمتر پرداخته می شود.
افزایش تجربه مشتری هدف اصلی بسیاری از پروژه های تحول دیجیتالی است و اطلاعات جمع آوری شده و تحلیل دیتا منبع حیاتی بهبود تجربه مشتری و ایجاد حس خوب برای مشتری است.
فرهنگ سازمانی:
به موجب آن باید مشتری مداری، چابکی و آگاهی فوق العاده ای در سازمان ایجاد گرددو این امر با کسب شایستگی های کلیدی در زمینه هایی مانند بلوغ دیجیتالی، رهبری سازمانی، ایجاد سیلوهای کارکنان دانش محور محقق می شود.
فرهنگ همچنین با فرایندها، فعالیتهای کسب و کاری، همکاری بخش های سازمانی و بخش فناوری اطلاعات تحول دیجیتال همپوشانی دارد.
بطور مثال برای اینکه بتوان محصولات نرم افزاری را سریعتر وارد بازار نمود، تغییرات متعددی بایستی در این مسیر صورت پذیرد. برای بالابردن سرعت تغییران و رسیدن به نیاز دقیق بازار بایستی از DevOps استفاده نمود.
این ماهیت DevOps است که تیم های توسعه و عملیات در کنار یکدیگر بصورت هماهنگ عمل نمایند تا محصولی جدید مطابق با نیاز مشتری را وارد بازار نمایند. و این امر محقق نمی گردد مگر اینکه فرهنگ سازمانی مورد نیاز برای کار تیمی و مشارکت سازمانی ایجاد شده باشد.
اکوسیستم و مدل های مشارکت:
همزمان با افزایش رویکردهای مشارکتی، ایجاد اکوسیستم های جدید کسب و کاری، منجر به مدل های تجاری متفاوت و منابع درآمدی جدیدی نیز می گردد. اکوسیستم ها در اقتصاد به عنوان یک نقطه کلیدی در ارائه خدمات و دستیابی به موفقیت تحول دیجیتال می باشند.
رویکردهای نحوه مشارکت با مشتری و دیگر شرکای تجاری: در تحول دیجیتال افراد و استراتژی بر تکنولوژی مقدم می باشند.
ثبت و پی گیری تغییر رفتار، انتظارات و شناسایی نیازهای هر ذینفع بسیار مهم است. این رویکرد در بسیاری از پروژه های فرعی نیز اهمیت دارد و بر اساس آنها مواردی همچون مشتری محوری، تجربه کاربری، توانمندسازی کارکنان، مدلهای جدید محیط فیزیکی کار و دیگر مواردی از این دست به تصویر درآمده است.
توجه به این نکته ضروری است که فناوری های دیجیتالی هرگز به تنهایی پاسخگوی جنبه های انسانی و کسب رضایت کارگران نمی باشند. این در حالی است که دربسیاری از کسب و کارها رضایت مشتری و بهبود تجربه مشتری مستلزم حس رضایت درون سازمان می باشد. استفاده از فناوری بعنوان یک توانمندساز و بخشی از این معادله است.
بنابراین، تحول دیجیتال مطمئناً مختص فناوری های تحول آفرین یا فناوری اطلاعات نیست و یک مفعوم چتری در تمامی ارکان سازمان می باشد. از سوی دیگر این مفهموم مختص عصر دیجیتال نیز نمی باشد و بسیار گسترده تر از یک بازه زمانی خاص است.
توانمندسازهای تحول دیجیتال چیست؟
- خودکارسازی فرآیندهای کسب و کاری؛
- فعال کردن محیط های کاری از هر کجا؛
- ارائه بینش اطلاعات مشتری مورد فروشگاههای رو به رشد؛
- ارائه ابزارهایی که همکاری بین نیروی کار محلی ونیروهای دورکار را تسهیل می کند.
فناوری های تحول آفرین چیست؟
- در وحله اول نیازمندی های تکنولوژیکی تحول دیجیتالی را برای سازمان برآورده می نمایند.
- درمسیر دیجیتالی شدن یک سازمان،آن را پشتیبانی می کنند.
رایانش ابری
فناوری اطلاعات کالایی
سیستم عامل های تلفن همراه، که باعث می شود کار در هر کجا و هر زمان اتفاق بیفتد.
یادگیری ماشین و هوش مصنوعی
اتوماسیون
- بلاک چین
- واقعیت افزوده (AR) و واقعیت مجازی (VR)
- رسانه های اجتماعی
- اینترنت اشیا
- محاسبه پیشترفته (edge computing)
چالش های تحول دیجیتال
فرهنگ و جاری سازی آن در سازمان:
بودجه بندی:
فقدان استراتژی دقیق:
همانطور که قبلاً اشاره کردیم، نداشتن کارشناسان مناسب برای کمک به تحول دیجیتال شما در نهایت میتواند به ضرر سازمان باشد. در همین راستا، ورود به مسیر تحول دیجیتال با فقدان استراتژی می تواند منجر به اتلاف وقت و هزینه شود. اگر میخواهید قبل از تصمیمگیری، خلاصهای از ظاهر یک استراتژی سنتی را به دست آورید، چارچوبهای تحول دیجیتال میتوانند وضوح و بینش استراتژیهای اثبات شده را ارائه دهند.