یک مدیر ارشد دیجیتال وظیفه دارد به یک شرکت کمک کند تا از اطلاعات دیجیتال و فناوری های مدرن مانند کلود، موبایل و رسانه های اجتماعی برای ایجاد ارزش تجاری استفاده کند.
برای کسب و کارهای سنتی، رونق در عرصه دیجیتال اغلب مستلزم تبدیل مدل کسب و کار از سنتی به دیجیتال است. این تغییر، که به طور گسترده از آن به عنوان تحول دیجیتال یاد می شود، می تواند تغییرات عمده ای در معماری فناوری، فرآیندهای تجاری، محصولات و نقش های شغلی یک شرکت داشته باشد و بنابراین می تواند چندین سال طول بکشد.
بنابراین، رهبری استراتژیک و مدیریت تغییر، عناصر مهم نقش مدیر ارشد دیجیتال هستند.
مدیر ارشد دیجیتال یک نقش رهبری نسبتاً جدید است. این عنوان برای اولین بار در حدود سال 2010 در نمودارهای سازمانی شرکت ها ظاهر شد. در آن زمان، تلفن های هوشمند و تبلت ها محاسبات را در هر زمان و هر مکان ممکن می کردند. غول تجارت الکترونیک آمازون و سایر خرده فروشان بومی دیجیتالی انتظارات مشتریان جدیدی را برای خرید آنلاین و ایجاد بازاری برای کالاهای دیجیتال، مانند ویدیوی درخواستی، ایجاد کردند.
شرکتها دریافتند که برای اتصال به مصرفکنندگان با فناوری، توانمندسازی کارکنان و دفاع در برابر اختلالات دیجیتال، به استراتژیهای دیجیتالی نیاز دارند.
در سال 2012، شرکت مشاوره گارتنر اعلام کرد که پست مدیر ارشد دیجیتال «هیجانانگیزترین نقش استراتژیک در دهه آینده خواهد بود» و پیشبینی کرد که تا سال 2015، حدود 25 درصد از همه شرکتها فردی را در این نقش رهبری خواهند داشت.
در حالی که رشد اولیه عنوان مدیر ارشد دیجیتال نشانههایی از اهمیت آن در ساختار سازمان را نشان میدهد، مسئولیتهای مرتبط با این موقعیت نیز در حال افزایش و تکامل هستند زیرا فناوریهای دیجیتال جدید، مانند هوش مصنوعی (AI) و رباتیک، همچنان به بازتعریف نحوه خدمترسانی شرکتها به مشتریان و ارزش ارائه شده توسط کسبوکار ادامه میدهند.
مسئولیت های مدیر ارشد دیجیتال
یک مدیر ارشد دیجیتال به یک شرکت کمک می کند تا استراتژی های دیجیتالی را تنظیم و اجرا کند که باعث افزایش درآمد دیجیتال، بهبود تعامل با مشتری، بهینه سازی عملیات و ایجاد ارزش تجاری جدید می شود. مسئولیت ها شامل موارد زیر است:
شرکت مشاوره مدیریت دیلویت استدلال می کند که رهبران دیجیتال 10 مسئولیت کلیدی دارند:
- فرصتهای فناوریهای دیجیتالی نوظهور و مدلهای کسب و کار با قابلیت دیجیتال را درک کنند.
- ایجاد و حفظ روابط خارجی با فروشندگان، استارتآپها، تحلیلگران، و دانشگاهها و بخشی از اکوسیستمهای مرتبط.
- به عنوان یک رهبر فکری طوری عمل کنند که آینده دیجیتالی شرکت را بیان می کند.
- به هیئت مدیره تسلط بر فناوری دیجیتال و ساختار از بالا به پایین آن را آموزش دهند.
- اطمینان حاصل کنند که استراتژی کسب و کار یک استراتژی دیجیتالی است.
- توسعه قابلیتهای دیجیتالی لازم برای تحول دیجیتال را در سراسر سازمان رهبری کنند.
- حرکت به سمت سازمانی مبتنی بر بینش را هدایت کنند که از قدرت داده ها استفاده می کند.
- شناسایی استعدادهای دیجیتالی در سازمان از طریق ترکیبی از توسعه کارکنان فعلی و جذب استعدادهای جدید.
- در فرآیند شناسایی، آزمایش، ارزیابی، و مقیاسبندی یا شکست فناوریهای دیجیتال جدید و حصول اطمینان از مرتبط بودن آنها با کسب و کار سازمان، پیشرو باشد.
- نظارت بر اجرای طرح های دیجیتال
فناوریهای دیجیتال مانند کلود، موبایل، رسانههای اجتماعی، دادههای بزرگ و اخیراً اینترنت اشیا، واقعیت افزوده و مجازی و هوش مصنوعی، ستون فقرات استراتژیهای دیجیتال را تشکیل میدهند. داشتن پیشینه عمیق فناوری برای مدیران ارشد دیجیتال لازم نیست، اما آنها باید بدانند که چگونه این فناوری های دیجیتال به افزایش ارزش، به ویژه با بهبود و افزایش تجربه مشتری کمک می کنند.
از آنجایی که شرکتها میزان فناوری و تغییرات کل سازمانی مرتبط با تحول دیجیتال را اندازهگیری کردهاند، به طور فزایندهای به مدیران ارشد دیجیتال با سابقه استراتژی و فناوری روی آوردهاند.
چه کسی به یک مدیر ارشد دیجیتال نیاز دارد؟
شرکتهایی که به دنبال برتر در بازار دیجیتال هستند، بایستی با استفاده از یک مدیر ارشد دیجیتال، ریسکها و فرصتهای دیجیتالی خود را بررسی نمایند و با تکیه بر توانایی رهبری فعلی و مدیر ارشد دیجیتال خود برای توسعه و راهاندازی یک مدل کسب و کار دیجیتال مؤثر اقدام کنند.
محققان MIT Sloan به شرکت ها پیشنهاد کرده اند که سوالات زیر را از خود بپرسند:
- سطح تهدید دیجیتالی که سازمان شما با آن مواجه است چقدر است؟ (رقبای آنلاین جدید شما چه کسانی هستند؟)
- اگر مدل کسب و کار فعلی شما در معرض تهدید است، مدل دیجیتالی مناسب برای شرکت شما چیست؟ (آیا روی کارایی عملیاتی یا تجربه مشتری تمرکز می کنید؟)
- مزیت رقابتی فعلی شما در عصر دیجیتال چیست؟ (مشتریان وفادار؟ ذخیره بزرگ داده ها که در طول سال ها جمع آوری شده است؟)
- عصر دیجیتال چگونه می تواند به شرکت شما کمک کند؟ (آیا موبایل راه جدیدی برای اتصال به مشتریان به شما می دهد؟ آیا می توان از اینترنت اشیا برای بهبود خدمات مشتری استفاده کرد؟ هوش مصنوعی چگونه می تواند توصیه های محصول را بهینه کند؟)
- برای ارائه مهارت های دیجیتالی به چه چیزهایی نیاز دارید؟ (آیا نیاز به شراکت با سایر شرکت ها یا صنایع دارید؟ توانایی تجزیه و تحلیل خود را بسازید؟)
- آیا رهبری دارید که بتوانید این کار را انجام دهید؟
مدیر ارشد دیجیتال در مقابل مدیر ارشد اطلاعات و مدیر ارشد فنی
به گفته گارتنر، مدیر ارشد اطلاعات (CIO)، بر افراد، فرآیندها و فناوریهای درون IT نظارت میکند تا اطمینان حاصل کند که عملکرد فناوری اطلاعات نتایجی را ارائه میکند که از اهداف کسب و کار پشتیبانی میکند.
مدیر ارشد فنی (CTO) مسئول مدیریت زیرساخت فناوری فیزیکی و پرسنلی و مدیریت روابط مشتری است تا اطمینان حاصل شود که انتظارات هدف گذاری شده برای ارائه خدمات به خوبی توسعه یافته و برآورده شده است.
هر یک از این نقشها میتواند مسئولیت تحول دیجیتال در شرکت را بر عهده بگیرد، بهویژه اگر افرادی که آنها را پر میکنند به مفاهیم کسب و کار و همچنین مسئولیتهای فناوری خود مسلط باشند.