اگر بخش منابع کلیدی رادر بوم مدل کسب و کار، مهمترین ورودی ها برای زنده ماندن کسب و کار بدانیم، فعالیتهای کلیدی بخشی است که برای تداوم کسب و کار ضروری است.
اساساً، اینها وظایف اساسی هستند که یک کسب و کار باید برای دستیابی به اهداف تجاری خود انجام دهد، به عبارت دیگر، برای برآوردن ارزش پیشنهادی، دستیابی به بخش بندی صحیح مشتریان خود، حفظ روابط با مشتری و در نهایت ایجاد جریانهای درآمدی در این مدل از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
فعالیتهای کلیدی با توجه به مدل کسب و کار سازمان متفاوت است. به عنوان مثال، در یک شرکت محصول محور، تحقیقات بازار نیز بعنوان فعالیتهای کلیدی شرکت در نظر گرفته می شود. و یا شرکتی که درآمد آن براساس قراردادهای شخص ثالث است باید مدیریت کانال ها را در اولویت قرار دهد.
اما چگونه می توان فعالیتهای کلیدی بوم مدل کسب و کار خود را به شیوه ای کاربردی و موفق تعریف کرد؟
دسته بندی فعالیتهای کلیدی
فعالیتهای کلیدی
تولید: کلیه اقدامات مربوط به توسعه، تولید و تحویل محصول را شامل می شود. این فعالیت غالبا در مدلهای کسب و کاری متمرکز بر تولید وجود دارد.
حل مسئله: این فعالیت اصلی مربوط به سازمانهایی است که به دنبال راه حل های منحصر به فرد برای حل مشکلات خاص هستند. بیمارستان ها، مشاوره ها و اکثر ارائه دهندگان خدمات نمونه های خوبی برای این سبک از فعالیت ها هستند. اینها شرکتهایی هستند که تمرکز زیادی بر مدیریت دانش دارند و همچنین بر یادگیری و آموزش مداوم وقت صرف می کنند.
بستر/شبکه: شبکه ها، پلتفرم های ترکیبی، نرم افزارها و برندها می توانند به عنوان بستر عمل کنند. شرکت هایی که در این مدل فعالیت دارند، تلاش می کنند پلتفرم را توسعه می دهد و به طور مداوم سعی در فعال نگه داشتن پلتفرم ایجاد شده دارند.
فعالیتهای معمولی
کلیدهای اصلی معمولی
تمرکز بلوک فعالیتهای کلیدی، در نهایت پیوند دادن ارزش پیشنهادی با نیازهای بخش های مشتری است.
برخی از فعالیتهای کلیدی معمولی که توسط اکثر سازمان ها انجام می شود توجه کنید:
تحقیق و توسعه
این تیم با سایر بخش های شرکت، از تولید گرفته تا فروش، همکاری می کند. از جمله عملکردهای معمول آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تحقیقات محصول جدید: قبل از اینکه محصولی وارد خط تولید شود، از طریق بخش تحقیق و توسعه می گذرد، که طراحی، هزینه ها و زمان تولید را ارزیابی می کند.
- توسعه محصول جدید: طبق نتایج بدست آمده در ارزیابی اولیه، اولین مرحله تحقیق منجر به توسعه محصول جدید می شود.
- به روز رسانی محصولات موجود: علاوه بر محصولات جدید، نگاهی به محصولات موجود و نحوه همخوانی آنها با نیازهای بازار نیز مهم است. مطالبات جدید از سوی مردم یا تغییرات در صنعتی که در آن فعال هستیم ممکن است به روز رسانی محصولات فعلی را ضروری سازد. علاوه بر این، ممکن است اشکالاتی نیز در محصولات ظاهر شود که بایدبه سرعت برطرف شوند.
- بررسی کیفیت: بخش تحقیق و توسعه همچنین ممیزی و بررسی کیفیت را برای اطمینان از مطابقت محصول با استانداردهای تعیین شده توسط شرکت بر عهده دارد.
- نوآوری: در نهایت، این بخش همچنین مسئول مشاهده و شناسایی نوآوری ها و روندهای موجود در بازار است تا اطمینان حاصل شود که شرکت و محصولات با سناریوهای جدید مطابقت دارند.
تولید
این بخش یکی از موارد است که در آن فعالیت های معمولی زیاد است، بنابراین ممکن است برخی این فعالیت ها به دلایلی به فعالیتهای کلیدی تبدیل شوند. مانند:
- انتخاب و طراحی محصول: برای شروع، باید محصولی را انتخاب کنید که به بازار عرضه شود و همچنین طراحی آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. این ترکیب بخشی از پیشنهاد ارزش شرکت است و ممکن است باعث موفقیت یا شکست این پروژه باشد.
- انتخاب فرآیند تولید: پس از تصمیم گیری در مورد محصول، لازم است فرآیند تولیدی را که سازمان از آن استفاده می کند، شامل فناوری، ماشین آلات و سیستم های مناسب، انتخاب کنیم.
- ظرفیت تولید صحیح: سازمان باید از تقاضای مورد انتظار برای محصول مطلع باشد تا بر این اساس ظرفیت تولید را تعیین کند. هم کمبود و هم مازاد محصول می تواند مشکلاتی را ایجاد کند.
- برنامه ریزی تولید: هدف در اینجا ایجاد یک جریان سالم، پایدار و اقتصادی است. شامل یک برنامه، با یک تقویم خاص از فعالیت ها، در ساعات از پیش تعیین شده است.
- کنترل تولید: نظارت و کنترل کلیه فرآیندهای تولید، اصلاح انحرافات احتمالی برای اطمینان از تولید برنامه ریزی شده، بر عهده این بخش از شرکت است.
- کنترل کیفیت و هزینه: شامل بهبود مستمر محصول در حین تلاش برای کاهش هزینه ها، که با هدف دستیابی به قیمت رقابتی در بازار انجام می گیرد.
- کنترل موجودی: کنترل موجودی در مشاغل تولید محور بسیار مهم است. تمرکز بر اجتناب از ذخیره بیش از حدمازاد مواد که در نهایت به هدر می رود، و همچنین کمبود انبار، که می تواند تولید را به تعویق بیندازد و منجر به تحویل دیرهنگام شود.
- تعمیر و نگهداری و تعویض ماشین: شامل همه مواردی است که به نگهداری تجهیزات و ماشین آلات می پردازد تا در شرایط عالی کار می کنند و در زنجیره تولید وقفه ایجاد نشود.
بازاریابی
این بخش مسئول رشد و ارزش پیشنهادی شرکت است. از جمله وظایف آن، که می تواند به فعالیتهای کلیدی تبدیل شود، عبارتند از:
- استراتژی: شامل طراحی و اجرای استراتژی های بازاریابی بر اساس اهداف و مأموریت های سازمان است.
- تحقیقات بازار: هدف آن آگاهی کامل از بازار و همچنین نقاط قوت و ضعف محصول، مشاهده مخاطبان هدف و رقبای احتمالی است.
- توسعه محصول: در اینجا بازاریابی در کنار تیم توسعه کار می کند. شناسایی شکاف هایی که در بازار وجود دارد که می توان با ایجاد محصول جدید این نیاز را برآورده کرد، توسط این تیم مدیریتی می گردد.
- ارتباطات: شامل کلیه ارتباطات مربوط به محصول موجود در بازار، از جمله بیانیه مطبوعاتی، تبلیغات، ایمیل و غیره است.
- پشتیبانی فروش: این زمانی است که بازاریابی با آن همکاری نزدیکی دارد.
- رویدادها: شامل سازماندهی و اجرای رویدادها، مانند سمینارها، معرفی محصولات، نمایشگاه ها و سایر مواردی است که مشتریان اصلی و/یا بالقوه به آن دعوت می شوند.
فروش و خدمات به مشتریان
فروش و خدمات نقشی کلیدی در تجربه مشتری دارد.. آنها مسئول اصلی وفاداری مشتری هستند، که مدافع و توسعه دهنده برند شما خواهند بود.
آنها علاوه بر اینکه تیم “اصلی” شرکت هستند، به شکایات مشتریان پاسخ می دهند و قدرت و ابزار لازم برای بهبود وضعیت و جلب رضایت مشتری را دارند.
آنها علاوه بر اینکه تیم “اصلی” شرکت هستند، به شکایات مشتریان پاسخ می دهند و قدرت و ابزار لازم برای بهبود وضعیت و جلب رضایت مشتری را دارند.
به منظور ایجاد فعالیتهای کلیدی کسب و کار شما، مهم است که به اجزای مربوطه نگاهی بیندازید و بتوانید مشخص کنید که کدام فعالیتها برای ارائه ارزش پیشنهادی شما اساسی هستند، که می تواند منجر به حفظ رابطه خوب با مشتری و استفاده از مزایای توزیع و ایجاد جریان درآمدی جدید برای شرکت شود.
در نظر داشته باشید که این بلوکی است که باید دائماً مورد بازبینی قرار گیرد، زیرا با پیشرفت کسب و کار، ممکن است نیازی به گنجاندن اقدامات دیگر در میان فعالیت های کلیدی وجود داشته باشد.