تحول دیجیتال بخشی جدایی ناپذیر از موفقیت شرکت در چند دهه اخیر بوده است. از آنجایی که فناوریهای جدید به مسیر اصلی کسب و کارها و مشتریان تبدیل میشوند، شرکتها برای حفظ ارتباط موثر خود با مشتریان بایستی خود را با این تغییرات هماهنگ نمایند.
از آنجایی که انتظارات دیجیتال همیشه در حال تغییر هستند، نشانههایی که تاثیرات مثبت و منفی این دگرگونی ها را بر کسب و کار نشان دهند نیز تغییر میکنند. شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) که ابزار ردیابی این تغییرات می باشند، برای تطبیق با شرایط بازار و نیازهای شرکت، مدام در حال تغییر هستند. بنابراین KPI هایی که توسط تیم شما برای اندازهگیری موفقیت در سال گذشته استفاده می شده، ممکن است اطلاعات زیادی در مورد وضعیت سفر تحول دیجیتال امروز شما به شما ندهد.
دانستن شاخصهای کلیدی عملکرد تحول دیجیتال و معیارهای مناسب برای پیگیری و تعیین اینکه آیا شما بر اساس نقشه راه تحول دیجیتال سازمان در مسیر درستی قرار دارید بسیار مهم است. در اینجا به برخی از مهمترین معیارها برای اندازهگیری و اینکه چگونه میتوانید تعیین کنید کدام KPI ها برای تیم و سفر تحول دیجیتال شما مناسب است، اشاره شده است.
10 شاخص کلیدی عملکرد بسیار مهم تحول دیجیتال
- بازگشت سرمایه گذاری دیجیتال (Return on digital or ROD)
- بهره وری کارکنان
- معیارهای پذیرش و عملکرد
- معیارهای تجربه مشتری
- درصد مشاغل دارای هوش مصنوعی
- قابلیت اطمینان و در دسترس بودن
- تجزیه و تحلیل هزینه و سود
- درآمد حاصل از فناوری دیجیتال
- درصد استقرار ابر
- معیارهای استفاده فعال
تحول دیجیتال چیست؟
تحول دیجیتال به فرآیند معرفی فناوری یا فرآیندهای جدید به منظور بهبود عملکرد یک شرکت اشاره دارد. این ممکن است شامل تولید بیشتر تیم، توسعه توانایی ارائه محصولات یا خدمات جدید، یا ایجاد تجربه بهتر برای مشتریان باشد.
تحول دیجیتال شرکت ها را تشویق می کند تا به این فکر کنند که چگونه فناوری می تواند رویکرد آنها را به کسب و کار بهبود بخشد. این مسیر باید به آنها کمک کند تا راه حل های جدیدی برای مشکلات رایج بیابند، چالش های مشتری را به طور کارآمدتر حل کنند، و اعضای تیم را برای انجام کارها، بصورت موثرتر توانمند سازد تا بتوانند وظایف و مهارت های جدیدی را بر عهده بگیرند و خود را به طور حرفه ای توسعه دهند.
چگونه پیشرفت تحول دیجیتال را اندازه گیری کنیم؟
اجرای ساده تغییرات و امید داشتن به دستیابی به بهترین نتایج، منجر به این اتفاق نمی گردد بلکه بسیار مهم است که قبل از شروع، برنامه ای برای اندازه گیری پیشرفت تحول دیجیتال خود داشته باشید.
برای اندازه گیری پیشرفت تحول دیجیتال خود لازم است که:
- اهداف خود را تعیین کنید. قبل از شروع هر سفر تحول دیجیتال، شما بایستی انتظارات و نتایج ایده آل خود را طرح ریزی کنید. مشخص کنید از طریق اجرای این فناوری یا فرآیند جدید چه کاری انجام می دهید؟ دانستن اینکه به کجا می خواهید بروید به شما کمک می کند تا بودن در مسیر درست را اندازه گیری کنید و هر زمان که از مسیر خارج شدید به مسیر اصلی بازگردید.
- KPI های مهم خود را ایجاد کنید. در اکثر مواقع ما در عرض یک دقیقه به بررسی شاخصهای کلیدی عملکرد میپردازیم، اما محدود کردن چند شاخص که با اهدافی که تعیین کردهاید همسو باشند، میتواند شما را بر روی دستیابی به آنها متمرکز کند. علاوه بر تعیین اینکه کدام KPI را می خواهید ردیابی کنید، دلیلی برای اینکه چرا آن شاخص را انتخاب کرده اید نیز ارائه دهید. این KPI چه داستانی را بیان خواهد کرد؟
- پیاده سازی تجزیه و تحلیل. برای اندازهگیری KPI ها و پیگیری پیشرفت هر کدام از آنها، به ابزارهای مناسب نیاز دارید. نوع دادههایی را که برای اندازهگیری دقیق KPI ها و پیادهسازی آنها نیاز دارید، شناسایی کنید. برای اجرا و بررسی گزارش ها برنامه ریزی کنید. هر چند وقت یک بار تجزیه و تحلیل را بررسی خواهید کرد؟
نحوه انتخاب شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) تحول دیجیتال مناسب
تلاش برای اندازه گیری بیش از حد شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) تحول دیجیتال می تواند سردرگمی ایجاد کند و پیشرفت را غیرممکن سازد. به هر حال، تلاش برای بهبود بسیاری از چیزها در یک زمان می تواند منجر به ضعیف شدن تیمتان شود و این کار مانع داشتن زمان و توجه کافی برای حرکت دادن سازمان رو به جلو اختصاص دهند.
برای اندازهگیری اهداف تحول دیجیتال خود، محدود کردن شاخص های کلیدی عملکرد تحول دیجیتال خود به چند KPI اصلی بسیار مهم است. KPI هایی که انتخاب می کنید باید مختص شما، تیم و اهداف شما باشد. به این معنی که نباید فقط یک لیست عمومی از وب بیرون بیاورید و فرض کنید که تمام شاخص های درست را بررسی می کنید.
چگونه بفهمیم کدام شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) تحول دیجیتال برای ما مناسب است؟
در اینجا برخی از بهترین شیوه ها برای ایجاد و انتخاب KPI های مناسب برای تحول دیجیتال آورده شده است:
- شاخص های کلیدی عملکرد تحول دیجیتالی را انتخاب کنید که بتواند به راحتی اندازه گیری شود و توسط مخاطبان غیر IT قابل درک باشد.
- شاخص های کلیدی عملکرد باید به یک مخاطب خاص و کاملاً مشخص توجه کنند.
- نتیجه یا سود مورد نظر کسب و کار را برای KPI خود مشخص کنید.
- KPI هایی را باید در نظر بگیرند که نشان دهد تیم امروز کجاست و هدف چیست.
- KPI ها را قابل دستیابی نگه دارید. بیش از آنچه در توان تیمتان است برعهده نگیرید و یا تیم خود را برای شکست آماده نکنید.
10 شاخص کلیدی عملکرد برای اندازه گیری موفقیت تبدیل دیجیتال
در حالی که می خواهید در نهایت KPI هایی را انتخاب کنید که با اهداف و نیازهای تیم شما همسو باشد، در اینجا ده مورد از محبوب ترین شاخص های کلیدی عملکرد تحول دیجیتال برای اندازه گیری آورده شده است.
1. بازگشت سرمایه گذاری دیجیتال (Return on digital or ROD)
بازگشت سرمایه یکی از محبوب ترین شاخص ها برای هر اقدام جدید است. زیرا همه ما می خواهیم مطمئن شویم که هنگام خرید فناوری جدید یا تغییرات در مدل کسب و کار، به ارزش پول خود خواهیم رسید.
بازگشت سرمایه گذاری دیجیتال به شما می گوید که رابطه بین پول وارد شده و پول خارج شده در رابطه با تحول دیجیتال شما چیست. این میزان هزینهای که برای فناوری جدید، آموزش، استخدامهای جدید و سایر هزینههای مربوط به فناوری یا فرآیندهای جدید خرج کردهاید و میزان درآمدی که از زمان شروع تحول دیجیتال به دست آوردهاید را مقایسه میکند.
در حالی که این شاخص می تواند یک معیار قدرتمند برای موفقیت باشد، مهم است که به خاطر داشته باشید که ظاهر شدن بازده ممکن است زمان ببرد. این احتمال وجود دارد که ROI شما در مراحل اولیه تحول دیجیتال، کوچک به نظر برسد، اما اندازهگیری بلندمدت میتواند به شما ایده بهتری درباره موفقیت این شاخص بدهد.
2. بهره وری کارکنان
فناوری و فرآیندهای جدید می توانند بهره وری کارکنان را افزایش دهند و به آنها کمک کنند تا کارهای بیشتری را در زمان کمتری انجام دهند و یا منجر به پیچیدگی بیشتر در کارها و در واقع کاهش بازدهی تیم ها شود. مهم است که توجه داشته باشید، لزوما هر یک از پیشرانه های تحول دیجیتالی به کارآمدتر کردن کارمندان شما کمک نمی کند.
اما قبل از اینکه بتوانید بهره وری کارکنان را اندازه گیری کنید، باید معنای دقیق آن را بدانید. آیا می خواهید مدت زمانی را که یک کارمند برای انجام یک کار خاص صرف می کند کاهش دهید یا می خواهید آنها بتوانند وظایف بیشتری را در همان زمان انجام دهند؟ در مورد معیارهای بهره وری خود در سازمان شفاف سازی کنید.
به خاطر داشته باشید که ممکن است کارمندان به زمان زیادی نیاز داشته باشند تا با تحولات دیجیتالی شما هماهنگ شوند و بیشترین استفاده را از تحول دیجیتال ببرند، اما در حین یادگیری به شاخص های کلیدی عملکرد توجه داشته باشید. اگر بهره وری آنها قبل از رسیدن به هدف نهایی شما شروع به بالا رفتن نکند، ممکن است به حمایت یا آموزش بیشتری نیاز داشته باشند.
دسترسی کامل به این محتوا برای اعضای حرفه ای و ویژه وبسایت مدیران آینده امکان پذیر می باشد.
اعضای حرفه ای و ویژه می توانند به محتوای اختصاصی تولید شده در وبسایت مدیران آینده دسترسی داشته باشند.
برای آشنایی با خدمات مشترکین وب سایت مدیران آینده می توانید به اینجا کلیک کنید.
نکات کلیدی
توجه به اینکه آیا در پروژه های تحول دیجیتال در مسیر درستی قرار داریم بسیار مهم است. برای این منظور بهترین روش برای بررسی مقدار پیشرفت، بهترین گزینه استفاده از شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) تحول دیجیتال است.
شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) تحول دیجیتال بایستی بصورت اختصاصی برای سازمان شما انتخاب شده باشد و شاخص های عمومی ممکن است شما را از مسیر تحول دیجیتال منحرف کند.
شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) تحول دیجیتال بایستی در بازه های زمانی مشخص مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد. لزوما زمان بررسی شاخص های مختلف با یکدیگر یکسان نیست و می تواند بازه های زمانی از یک ماه تا یک سال را به ازای ماهیت شاخص داشته باشد.