یکی از بزرگترین اشتباهات بخش بزرگی از کارآفرینان این است که محصولاتی را بدون آزمایش و پذیرش اولیه مشتریان،به بازار عرضه می کنند. نتیجه این است که در بسیاری از مواقع، آنها زمان و پول خود را برای سرمایه گذاری روی محصولی که هیچ کس واقعاً نمی خواهد تلف می کنند.
مفهوم کمینه محصول پذیرفتنی یا MVP برای جلوگیری از این اتفاق بوجود آمده است. هدف این است که با توسعه نسخه بتا محصول نهایی، قبل از عرضه به بازار، از اتلاف وقت و سرمایه جلوگیری شود.
MVP بخش کلیدی روش استارتآپ ناب است زیرا شامل آزمایش فرضیهها، دریافت بازخورد مشتری و بهبود (تکرار) محصول قبل از راهاندازی میشود. MVP ابزار آزمایشی این مدل از ارائه است. قبل از تنظیم کل مدل کسب و کار، مشکلات را پیش بینی می کند.
محصول نهایی کامل، پر از ویژگی ها، تنها پس از در نظر گرفتن اولین بازخوردها در مورد کمینه محصول پذیرفتنی، طراحی و توسعه می یابد.
ایده این است که به کاربران اجازه دهیم ارزش پیشنهادی این محصول جدید را پیشبینی کنند و نوع ارزشی را که درک میکنند شناسایی کنند تا توسعهدهندگان را به سمت محصول ایدهآل هدایت کنند که باید توسط بیشترین سهم از مخاطبان هدف اتخاذ شود.
کمینه محصول پذیرفتنی چگونه کار می کند؟
MVP به عنوان هسته اصلی یک استراتژی آزمایشی، مانند روششناسی استارتآپ ناب، اعمال میشود. شرکت یا تیم نوعی از نیاز مخاطبان خود را درک می کند و راه حلی را ایجاد می کند که این نیاز را برآورده کند.
پس از تحویل اولین نسخه این راه حل به مشتریان، آنها در طول آزمایش اطلاعاتی را جمع آوری می کنند تا بررسی کنند که آیا مشتریان آن را خریداری می کنند یا خیر.
بر اساس دادههای جمعآوریشده، تیم تصمیم میگیرد که ایده معتبر است و اگر ایده خوب است، اما نیاز به بهبود دارد، یا حتی اگر صرفاً کنار گذاشتن آن بهتر باشد، باید این کار را انجام داد.
به عبارت ساده، یک محصول واقعی عرضه خواهد شد، اما یک نسخه ابتدایی از محصول نهایی. به این ترتیب، می توان دید که مردم چگونه با محصول رفتار می کنند و در مورد آینده ایده تصمیم می گیرند.
ویژگی های اصلی کمینه محصول پذیرفتنی
- داشتن ارزش پیشنهادی کافی برای استفاده از ابتدا؛
- نمایش مزایای آینده که بتواند اولین کاربران/خریداران را جذب کند.
- ایجاد بازخورد قوی، قادربودن به هدایت توسعه بیشتر محصول.
یک کمینه محصول پذیرفتنی خوب، کاربر/مشتری را در مرکز پروژه قرار می دهد. هدف آن رفع نیازها و مشکلات واقعی است. و مکانیسمهای کارآمدی را برای اندازهگیری تعامل و دریافت بازخورد فراهم میکند تا عملکرد کلی محصول را از نظر کمّی و کیفی بررسی کند.
چگونه یک کمینه محصول پذیرفتنی بسازیم؟
قبل از فراخوانی طراحان و مهندسان، باید مراحل زیر را طی کنید:
- فرضیه هایی را برای اعتبارسنجی تدوین کنید. از آنجایی که هدف MVP اعتبارسنجی ایدهها در بازار، قبل از راهاندازی آن است، ایجاد فرضیههای روشن از همان ابتدا مهم است. اگر قادر به توضیح دقیق آن نیستید، مطمئناً هنوز زمان آن نیست که حداقل محصول پذیرفتنی خود را بسازید.
- بازار را درک کنید. شاخص های مخاطب را بررسی کنید، شخصیت محصول خود را به وضوح تعریف کنید، سناریوی شرکت و رقابت آن را درک کنید. تا جایی که می توانید از محیط و کاربران/مشتریان خود بیاموزید.
- شاخص ها و معیارها را تنظیم کنید. پس از بررسی بازار، معیارها و شاخص هایی را که قرار است برای ارزیابی عملکرد MVP خود با مخاطبان خود استفاده کنید، انتخاب کنید.
- در مورد ویژگی های MVP تصمیم بگیرید. شما باید زمان، منابع و استراتژی را که قرار است برای ارائه ارزش پیشنهادی آن به مشتری به کار بگیرید، متعادل کنید.
- راه حل را ارائه دهید. پس از توضیح بیشتر در مورد تمام این مراحل، زمان آن رسیده است که MVP خود را توسعه دهید که راه حلی برای حل مشکلات مشتری شما باشد. به یاد داشته باشید که باید تا حد امکان زمان و سرمایه کمتری سرمایه گذاری کنید، اما همچنان ویژگی هایی داشته باشید که انتظارات مشتریان شما را برآورده کند تا بهترین تجربه را تضمین کنید.
- دریافت انتقادات و پیشنهادات. فرآیندی برای دریافت نظرات، انتقادات و پیشنهادات در مورد MVP خود داشته باشید. ممکن است نیاز به مصاحبه، برآورد، نظرسنجی، بررسی آنلاین، رسانه های اجتماعی و غیره داشته باشید.
- تکرار کنید. پس از جمع آوری تمام اطلاعات و نظرات، تغییراتی را که ممکن است در محصول خود اعمال کنید در نظر بگیرید. یافتن یک MVP در واقع نتیجه تکرارها و خطاهای فراوان است. گاهی اوقات، حتی لازم است که روی نسخه های مختلف یک مدل کسب و کار وقت بگذرارید. اما وقتی بتوانید فرضیه های خود را تأیید کنید، ارزشش را دارد!
- محصول نهایی را عرضه کنید یا نه!. پس از توسعه، تکرار، دریافت بازخورد، تجزیه و تحلیل معیارها و سرمایهگذاریها، میتوانید تصمیم بگیرید که آیا راهاندازی محصول واقعی در بازار پایدار است یا اینکه عاقلانه است که این محصول را کنار بگذارید و دیگری پیدا کنید.
مزایای حداقل محصول پذیرفتنی چیست؟
اول از همه، مهم است که برجسته شود که MVP یک نمونه اولیه (prototype) نیست. ویژگی حداقل محصول پذیرفتنی به معنای راه اندازی محصولی با ویژگی های کمتر یا کیفیت کمتر نیست. زیرا، اگر چنین است، چگونه میخواهید ماندگاری آن را در بازار با تمام ویژگیهای مورد نیاز ارزیابی کنید؟
MVP به تیم توسعه اجازه می دهد تا با کمی تلاش و سرمایه گذاری، تا آنجایی که می تواند درباره چشم انداز مشتری بیاموزد. این راهی است که می توانید متوجه شوید که مردم واقعاً چگونه نسبت به محصول رفتار می کنند، نه اینکه فقط درباره چیزی که حتی نمی بینند در نظر داشته باشند.
بنابراین، حداقل محصول پذیرفتنی راهی است برای کشف اینکه آیا راه حل شما مشتریان را جذب می کند؟ چگونه؟
پاسخ آن اجازه دادن به تیم برای تکرار مجدد یا کنار گذاشتن ایده، در صورت لزوم است، البته بر اساس بازخورد واقعی و جلوگیری از هزینه بیش از حد برای ایده ای که هیچ کس به آن اهمیتی نمی دهد.