مدل کسب و کار واتساپ را میتوان پلتفرمی چند وجهی در نظر گرفت برای کاربرانی که میخواهند مستقل از سیستم عامل تلفن همراه شان به صورت امن به یکدیگر متصل شوند و به صورت رایگان به یکدیگر پیام ارسال کنند. Whatsapp اخیراً کسب و کار ها را نیز به عنوان مشتریان خود اضافه کرده است.
امروزه، پرکاربردترین اپلیکیشن پیام رسانی فوری در سراسر جهان، بدون هیچ گونه تهدید رقابتی در حال فعالیت است. در فوریه 2020، این نرم افزار واتساپ بیش از 2 میلیارد کاربر داشت که در بیش از 180 کشور پراکنده شده بودند.
با این حال، عجیب ترین مسئله در مورد مدل کسب و کار واتساپ دقیقاً در این واقعیت نهفته است که یک سرویس رایگان و حتی شگفت آورتر از آن بدون تبلیغات است!
اما پس از آن، این سوال باقی می ماند: واتساپ چگونه درآمد کسب می کند؟
تاریخچه مختصری از WhatsApp
مدل کسب و کار واتساپ
واتساپ در سال 2009، از ذهن دو کارمند سابق یاهو، جان کوم و برایان اکتون متولد شد و بیش از یک دهه از عمرش میگذرد .. ایده اولیه این بود که یک برنامه به روز رسانی وضعیت (Status update) باشد. اما نسخه 2.0 آن خود را به عنوان یک برنامه پیام رسانی فوری تثبیت کرده است و از آن زمان تاکنون تغییری نکرده است. واتساپ در نهایت جایگزین SMS شد، با این تفاوت که نیاز به اینترنت دارد. رشد عظیم آن در چهار سال اول چشمان بسیاری را به این شرکت جلب کرد.
توسعه واتساپ با سرمایه گذاری 250000 دلاری پنج دوست سابق یاهو تامین مالی شد. با این حال، جلوتر، دو دور دیگر سرمایه گذاری، این بار از سوی صندوق سرمایه گذاری Sequoia، با مبلغ کل 60 میلیون دلار وجود داشت. در ابتدا، مدل کسب و کار واتساپ پولی بود و از طریق اشتراک سالانه کار می کرد که در زمان نصب برنامه پرداخت می شد.
در سال 2013، هزینه سالانه به یک دلار کاهش یافت و اولین سال استفاده کاملا رایگان بود. در ابتدای سال بعد، در فوریه 2014، واتساپ به مبلغ 19 میلیارد دلار توسط فیسبوک خریداری شد. بنیانگذاران آن به هیئت مدیره سازمان به رهبری مارک زاکربرگ پیوستند. با این حال، مدت کوتاهی پس از آن، هر دو شرکت را به دلیل اختلاف نظر با مالک فیسبوک ترک کردند.
به علاوه، در ژانویه 2016، مدل اشتراکی نرم افزار واتساپ به پایان رسید و واتساپ را بدون جریان درآمدی ظاهری باقی گذاشت. اما می دانیم که هیچ کسب و کاری را نمی توان تنها با تحسین کاربران حفظ کرد. بنابراین، بیایید بوم مدل کسب و کار واتساپ را بررسی کنیم.
چه کسانی صاحب واتساپ هستند؟
همانطور که گفته شد، در فوریه 2014، فیسبوک واتساپ را به مبلغ 19 میلیارد دلار خریداری کرد. بنیانگذاران این اپلیکیشن پیام رسان، برایان اکتون و جان کوم، هر دو در هیئت مدیره فیسبوک گنجانده شدند. با این حال، سال ها بعد، هر دو آنها را ترک کردند.
این در حالی است که اکتون در سپتامبر 2017 و کوم چند ماه بعد، در آوریل 2018، شرکت مارک زاکربرگ را ترک کرد. در اکتبر 2021، نام شرکت مارک زاکربرگ به Meta Incorporated شد که متا را به مالک فعلی واتساپ تبدیل کرد و ویل کاتکارت از سال 2019 سمت مدیر عاملی آن را بر عهده داشت.
بیانیه ماموریت واتساپ
اجازه دهید مردم در هر نقطه از جهان بدون موانع ارتباط برقرار کنند.
واتساپ چگونه درآمد کسب می کند؟
واتساپ بیزینس
وقتی در مورد ارزش پیشنهادی کسب و کار صحبت کردیم، توضیحی در مورد اینکه درآمد واتساپ از کجا تامین می شود. در مدل کسب و کاری واتساپ بیزینس، شرکت هایی که اصطلاحا تائیدیه واتساپ را دریافت کنند می توانند در واتساپ بیزینس فعالیت کنند.
این راستیآزمایی اجازه میدهد تا اطلاعات پروفایلهای شرکت بین واتساپ و فیسبوک به اشتراک گذاشته شود. روش آن استفاده از امکانات واتساپ بیزینس با برخی دکمههای کاربردی و بهعلاوه پیکربندی پاسخهای خودکار، پیوند دادن شمارههای تلفن ثابت و یکپارچهسازی آنها با استفاده از API است و این همان جایی است که جریان های درآمدی نهفته است.
WhatsApp Business API به شرکتها اجازه میدهد تا سیستمهای خود را برای تماس با مشتریان از طریق اعلانها و پیامرسانی یکپارچه کنند. این پلتفرم اجازه میدهد تا پیامها، یادآوریهای قرار، دعوتنامهها و دیگر وسایل ارتباطی جالب برای سازمانها به صورت خودکار برنامهریزی شوند.
خدمات مشتری مدل کسب و کار Whatsapp
واتساپ برای پاسخ دهی کُند هزینه دریافت می کند. معنی آن چیست؟ پیام های ارسال شده به مشتریان در 24 ساعت اول ارتباط رایگان است. با این حال، تمام پیامهای ارسالی پس از این مدت شامل هزینه می شوند و هزینه ها از کشوری به کشور دیگر متفاوت است.
و اگر فکر می کنید که این مدل کسب و کار محکوم به شکست است اشتباه می کنید. زیرا کافی است شرکت ها در 24 ساعت اولیه پاسخ دهند، به حجم مشتریانی فکر کنید که خطوط هوایی و بانک ها باید هر روز به آنها پاسخ دهند.
یا حتی در مورد تبلیغاتی که شرکت می خواهد بعداً راه اندازی کند… شایان ذکر است که این مدل کسب و کار قانون اولیه را در برابر تبلیغات نقض نمیکند، زیرا شرکتها نمیتوانند ابتدا با مشتریان تماس بگیرند، فقط به مخاطبین اصلی خودشان پاسخ دهند. این یعنی که کاربر از واتساپ برای برقراری ارتباط با شرکت ها و سازمان هایی که می خواهند از آنها بشنوند استفاده می کند و نه برعکس.
سرویس پرداخت واتساپ
این سرویس که اخیرا راه اندازی شده است، یک گزینه پرداخت بیزینس به بیزینس (P2P) را در برنامه معرفی می کند. این قابلیتی است که امکان کسب درآمد از داخل اپلیکیشن را فراهم می کند. در این حالت، شرکت ها برای هر تراکنش انجام شده، به همان روشی که بانک ها انجام می دهند، کمیسیون دریافت می کنند.
استراتژی های جریان درآمد آینده واتساپ
اما مارک زاکربرگ و شرکت او علاقه ای به توقف در اینجا ندارند و همچنان به دنبال راه هایی برای کسب درآمد از میلیاردها کاربر خود هستند. همچنین برنامه هایی وجود دارد که شرکت ها می توانند از ویژگی وضعیت (به مدت 24 ساعت به اشتراک گذاشته شده) برای تبلیغ کسب و کار خود استفاده کنند. این باز هم به خط مشی برنامه لطمه ای وارد نمی کند زیرا هیچ کاربری “مجبور” نیست که به وضعیت نگاه کند، چه رسد به اینکه جزئیات تماس شرکت ها را در تلفن هوشمند خود ثبت کند. یک بار دیگر تاکید می کنیم، که استراتژی این ابزارها بر اساس ایده “مشتری فقط آنچه می خواهد ببیند” است.
در نهایت، لازم به یادآوری است که وقتی از امنیت اطلاعات صحبت می کنیم، همیشه این شک وجود دارد: آیا داده ها بزرگترین دارایی واتساپ نیستند؟ به هر حال مارک زاکربرگ همیشه اطمینان داده است که از این داده ها برای فیسبوک استفاده نخواهد شد.
بوم مدل کسب و کار واتساپ
مدل کسب و کار واتساپ را می توان در بوم مدل کسب و کار زیر توضیح داد:
دانلود فایل PDF بوم مدل کسب و کار واتساپ (فارسی)
بخش های مشتریان در مدل کسب و کار واتساپ
هر کاربر گوشی هوشمند یک مشتری بالقوه واتساپ است. از افراد کم سن تا افراد سالخورده همگی مشتریان واتساپ هستند که از این بستر یا بصورت رایگان و یا باصرف هزینه استفاده می کنند.
ارزش پیشنهادی در مدل کسب و کار واتساپ
- راحتی: کاربر می تواند از طریق یک رابط کاملاً ساده و تماس فوری با هرکس دیگری در سرتاسر جهان که به تلفن هوشمند با اینترنت دسترسی دارد ارتباط برقرار کند.
- هزینه: کاربران می توانند از طریق پیام های متنی و صوتی یا تماس های اینترنتی در تماس باشند و حتی فایل ها را بدون هیچ هزینه ای به اشتراک بگذارند.
- امنیت: تمام پیام های ارسال شده از طریق واتساپ رمزگذاری شده است. این از نشت اطلاعات رد و بدل شده به صورت خصوصی جلوگیری می کند.
- ویژگیها: در طول سالها، واتساپ ویژگیهای جدیدی را در نظر گرفته است که برای مخاطبانش قابل درک است، مانند دوربین داخلی، چت گروهی برای حداکثر ۲۵۶ نفر، اشتراکگذاری وضعیت و ارسال فایلهای تا سقف ۱۰۰ مگابایت.
- تجارت: اپلیکیشنی برای شرکت ها وجود دارد که توسط آن می توان کسب و کارها را از طریق تبلیغات ارتقا داد. شرکتها حتی میتوانند کاتالوگهایی را برای انتشار ایجاد کنند.
کانال ها در مدل کسب و کار واتساپ
برنامه موبایل خود کانال اصلی است. علاوه بر آن، گوگل پلی استور، اپ استور و رسانه های اجتماعی به میزان کمتری بعنوان کانالهای واتساپ شناخته می شوند.
ارتباط با مشتریان در مدل کسب و کار واتساپ
ارتباط با مشتری واتساپ شامل سیاست تبلیغاتی صفر و بدون هزینه، پشتیبانی مشتری، رمزگذاری سرتاسری و خدمات بسیار کاربرپسند است.
جریان های درآمدی در مدل کسب و کار واتساپ
- رایگان (بدون تبلیغات)
- هزینه های استفاده از Business API
منابع کلیدی در مدل کسب و کار واتساپ
مطمئناً مهمترین منبع کلیدی زیرساخت خود برنامه به خصوص سرور و پلتفرم آن است. علاوه بر این، تیم منابع انسانی آن با مهندسان، برنامه نویسان، توسعه دهندگان، طراحان، بازاریابان و دیگر افراد درگیر در این خصوص خدمات این اپلیکیشن بعنوان منابع کلیدی واتساپ هستند.
دسترسی کامل به این محتوا برای اعضای حرفه ای و ویژه وبسایت مدیران آینده امکان پذیر می باشد.
اعضای حرفه ای و ویژه می توانند به محتوای اختصاصی تولید شده در وبسایت مدیران آینده دسترسی داشته باشند.
برای آشنایی با خدمات مشترکین وب سایت مدیران آینده می توانید به اینجا کلیک کنید.
نکات کلیدی
درک مدل کسب و کار واتساپ می تواند دشوار و پیچیده باشد، زیرا واتساپ یک نرم افزار کاملا رایگان است که برای استفاده همه در دسترس است. با این وجود، درک ضرورت ایجاد شده توسط این ابزار، نه فقط برای افراد، بلکه برای شرکت ها، برای برقراری ارتباط از طریق برنامه جالب است. API واتساپ به هزاران پلتفرم تجاری اجازه می دهد تا بتوانند ابزارهای کسب و کاری خود را به آن متصل کنند.