معماری سازمانی توگَف

معماری سازمانی توگَف - مدیران آینده

 

در یک مسیر طولانی توسعه چارچوب های معماری سازمانی، توگف TOGAF® اولین نیست و بعید است آخرین باشد. اما معماری سازمانی توگف یکی از مواردی است که نزدیک به دو دهه با استفاده مداوم در سراسر جهان دوام آورده است.

TOGAF مخفف The Open Group Architecture Framework است و توسط The Open Group، که یک کنسرسیوم غیرانتفاعی صنعت فناوری است به روز رسانی و بهبود می یابد.

 

آشنایی با معماری سازمانی

در مقاله معماری سازمانی چیست، به چارچوب های معماری سازمانی پرداخته شد. معماری سازمانی به دیدگاه و رویکرد جامع نرم افزار و سایر فناوری ها در کل یک شرکت اشاره دارد.

به طور معمول، معماری سازمانی فقط ساختاری برای سازماندهی انواع زیرساخت های داخلی نیست. آن ساختاری با هدف ارائه راه‌حل‌های واقعی برای نیازهای کسب‌ و کار از طریق تحلیل، طراحی، برنامه‌ریزی و پیاده‌سازی فناوری مناسب به روش‌های صحیح است.

معماری سازمانی هر چه بیشتر در حال پوشش دادن نیازهای کسب و کاری می باشد که از آن جمله می توان موارد زیر اشاره کرد:

  • مدیریت فرآیند کسب و کار
  • تجزیه و تحلیل داده ها

بنابراین، هدف یک معماری سازمانی سازمان یافته، اجرای موفقیت آمیز استراتژی کسب و کار با کارایی، کارآمدی، چابکی و امنیت است.

با توجه به اینکه طراحی و پیاده سازی یک راه حل واضح و بلندمدت برای همه نرم افزارهای سازمانی به گونه ای که نیازهای کسب و کاری را برطرف کند، تا حدی پیچیده به نظر می رسد، به همین دلیل است که چارچوب‌های معماری سازمانی (EAFs) به طور غیر رسمی و رسمی از پنج دهه پیش شروع به ظاهر شدن کردند.

 

تاریخچه و حقایق معماری سازمانی توگف (TOGAF)

به عنوان زیرمجموعه ای از معماری کامپیوتر، پرداختن به رویکرد معماری سازمانی به اواسط دهه 1960 باز می گردد. شرکت آی‌بی‌ام در میان شرکت‌ها و دانشگاه‌های دیگر، راه‌های روشنی را برای ایجاد معماری سازمانی ابداع کرد، زیرا می‌دانست که همه قطعات درگیر در یک شبکه پیچیده بایستی با یکدیگر همخوان و همراستا باشند.

در طول چند دهه بعد، فناوری ها پیچیده‌تر شدند بطوریکه امروزه اکثر شرکت‌ها، صرف نظر از اندازه یا محصول، از اینترنت برای آسان‌تر، سریع‌تر و گاهی شفاف تر کردن فرآیندهای تجاری خود استفاده می‌کنند. امروزه، معماری سازمانی یک فرآیند ضروری برای درک گزینه‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری مختلف، در بستر و در فضای ابری، و تضمین امنیت هنگام اشتراک گذاری داده‌ها در چندین پلتفرم است.

معماری سازمانی توگف در ابتدا در سال 1995 توسعه یافت. در آن زمان معماری سازمانی بسیار رایج شده بود، به همین ترتیب، TOGAF از EAF وزارت دفاع ایالات متحده، به نام چارچوب معماری فنی برای مدیریت اطلاعات (TAFIM) الهام گرفت. جالب توجه است که USDoD استفاده از TAFIM را در عرض چند سال پس از ظهور TOGAF متوقف کرد. با این حال، پیاده سازی و موفقیت TOGAF امروز، بیش از 20 سال بعد، در سراسر جهان ادامه دارد.

سازمان متولی توسعه توگف (The Open Group)، طی سالهای متمادی این چارچوب را به رور رسانی کرده است. بطوریکه تا به امروز نسخه 10 آن را نیز ارائه نموده است. The Open Group ابزارها و دوره هایی را که مطابق با استانداردهای TOGAF هستند، در قالب مدارک بین المللی ارائه می دهد. امروزه سازمان های مختلف 8 ابزار و 71 دوره آموزشی را توسعه داده اند که به طور رسمی توسط The Open Group تایید شده است.

 

معماری سازمانی توگَف - مدیران آینده

 

رویکرد معماری سازمانی TOGAF

سازمان The Open Group، چارچوب توگف را به عنوان “استاندارد جهانی برای معماری سازمانی” تعریف می کند. این چارچوب برای کمک به شرکت‌ها در سازماندهی و رفع نیازهای حیاتی کسب‌ و کار از طریق چهار هدف در نظر گرفته شده است:

  1. اطمینان از اینکه همه کاربران، از ذینفعان کلیدی گرفته تا اعضای تیم، به یک زبان صحبت می کنند. این به همه افراد کمک می کند تا چارچوب، محتوا و اهداف را به یک شکل درک کنند و کل شرکت را در یک تصویر قرار دهند و هرگونه موانع ارتباطی را از بین ببرند.
  2. اجتناب از “محدود شدن” در راه حل های اختصاصی برای معماری سازمانی. تا زمانی که شرکت ها از TOGAF به صورت داخلی و نه برای اهداف تجاری استفاده می کند، این چارچوب رایگان است.
  3. صرفه جویی در زمان و هزینه و استفاده موثرتر از منابع.
  4. دستیابی به بازگشت سرمایه قابل اثبات (ROI).

 

3 رکن اصلی در معماری سازمانی TOGAF

اگر چهار هدف اشاره شده در بالا نتیجه نظری استفاده ازمعماری سازمانی توگف باشد، سه رکن توگف، راه رسیدن به این اهداف است. این ارکان با ایجاد یک فرآیند سیستماتیک برای سازماندهی و استفاده از فناوری نرم افزار ی به روشی ساختاریافته که با اهداف حاکمیتی و تجاری همسو باشد، کمک می کند.

از آنجایی که توسعه نرم‌افزار متکی بر همکاری در بخش‌های مختلف کسب‌ و کار در داخل و خارج از فناوری اطلاعات است، هدف توگف از صحبت کردن به یک زبان مشترک، ذینفعان مختلف را تشویق می‌کند و به آنها کمک می‌کند تا در یک ساختار مشترک قرار گیرند، چیزی که در غیر این صورت ممکن است در محیط‌های کسب وکاری اتفاق نیفتد.

معماری سازمانی TOGAF به سه رکن اصلی تقسیم می شود:

 

1. دامنه های معماری سازمانی

دامنه‌های معماری سازمانی، معماری را به چهار حوزه کلیدی تقسیم می کنند:

  • معماری کسب و کار که استراتژی و کسب و کار سازمان، فرآیندهای کلیدی کسب و کار و حاکمیت و استانداردها را تعریف می کند.
  • معماری داده، که ساختار دارایی های داده های منطقی و فیزیکی و هر گونه منابع مدیریت داده مرتبط را مستند می کند.
  • معماری برنامه‌ها، که طرحی را برای استقرار مستقل سیستم‌ها، از جمله تعاملات بین سیستم‌های کاربردی و همچنین روابط آن‌ها با فرآیندهای کسب و کاری ارائه می‌دهد.
  • معماری فنی (که به عنوان معماری تکنولوژی نیز شناخته می شود)، سخت افزار، نرم افزار و زیرساخت شبکه لازم برای پشتیبانی از استقرار برنامه های کاربردی حیاتی را توصیف می کند.

 

2. مدل توسعه معماری (ADM)

این چرخه تکرارپذیر از مهندسی عملکرد برای توسعه یک معماری سازمانی واقعی استفاده می کند. مهمتر از همه، می توان آن را بر اساس نیازهای سازمان سفارشی سازی کرد، بنابراین این فرایند یک رویکرد یکسان نیست. هنگامی که یک معماری توسعه یافت، سازمان می‌تواند آن را در چرخه‌های تکراری برای همه تیم‌ها یا بخش‌ها ارائه کند، خطاها را به حداقل می رساند و بیشتر در برقراری ارتباط منسجم میان ارکان سازمان کمک می‌کند.

 

3. زنجیره سازمانی

این سیستم طبقه‌بندی راه‌حل‌های معماری را در محدوده‌ای دنبال می‌کند که از گزینه‌های عمومی و استاندارد صنعتی شروع می‌شود و شامل راه‌حل‌های خاص سازمانی سفارشی‌شده است.

 

قلب معماری سازمانی توگف

مدل توسعه معماری قلب TOGAF است: این رکن از توگف معماری سازمانی را بسیار مؤثر و متمایز از سایر چارچوب ها می کند.
مدل توسعه معماری، هشت مرحله را به‌عنوان راهنمایی ارائه می‌کند تا بفهمید سازمان شما در حال حاضر کجاست و تعیین کند که سازمان چه می‌خواهد و باید در هر یک از چهار حوزه معماری سازمانی در کجا باشد.

هنگامی که فرآیندهای کسب و کار در کل چرخه حیات ایجاد می شوند، مدل توسعه معماری توگف به سازمان کمک می کند تا:

  • شکاف بین وضعیت فعلی و اهداف بلندمدت سازمان را شناسایی کنید.
  • این شکاف‌ها را در بسته‌های کوچک‌تر و قابل درک‌تری جمع‌آوری کنید که تیم ها به راحتی می‌توانند آن را پیاده‌سازی کنند.

گاهی اوقات دو حوزه دیگر در ستون های اصلی توگف گنجانده می شود:

  • ابزارهای تایید شده توسط توگف
  • صلاحیت و شرایط

The Open Group دو گواهینامه را به عنوان گواهینامه های معماری سازمانی توگف ارائه می دهد:

  • سطح اول به عنوان مدرک پایه (Fundation) شناخته می شود که اصول اولیه معماری سازمانی را آموزش می دهد و روش بکارگیری توگف را ارائه می کند.
  • گواهی سطح 2 شامل تجزیه و تحلیل و کاربرد تجاری توگف است.

Open Group همچنین ابزارهایی را که با TOGAF همسو هستند تأیید می کند. برای آخرین نسخه، نه ابزار از نه سازمان مختلف در دسترس است.

 

دسترسی کامل به این محتوا برای اعضای حرفه ای و ویژه وبسایت مدیران آینده امکان پذیر می باشد.

اعضای حرفه ای و ویژه می توانند به محتوای اختصاصی تولید شده در وبسایت مدیران آینده دسترسی داشته باشند. 

برای آشنایی با خدمات مشترکین وب سایت مدیران آینده می توانید به اینجا کلیک کنید.

 

نکات کلیدی

چارچوب معماری سازمانی توگف به عنوان یک استاندارد جهانی برای معماری سازمانی می باشد.
مزایای استفاده از معماری سازمانی مدیریت فرآیند کسب و کار و تجزیه و تحلیل داده ها است.
استفاده گسترده از معماری سازمانی توگف می‌تواند به شرکت‌ها در هر اندازه و هر صنعتی کمک کند، کسانی که آن را به کار می‌گیرند با درک مزایا و معایب آن و سپس استفاده از قطعاتی از این چارچوب که برای سازمان معنادار است، به بهترین وجه از آن استفاده می کنند.

 

پیشنهاد برای مطالعه

دیدگاه‌ خود را بنویسید

ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
اسکرول به بالا