همانطور که از نام آن پیداست، مدل کسب و کار جمعسپاری به زمانی اشاره دارد که جمعیت بهعنوان منبعی برای کسبوکار عمل میکند – مانند مدل کسب و کار پلتفرم چند وجهی.
گزینههای زیادی برای مدل کسب و کاری جمع سپاری وجود دارد، اما ساختار همه آنها به این شکل است که برای انجام یک کار مشخص و بزرگ، آن کار به بخشهای کوچکتری تقسیم میشود و هر فرد تکهای از آن کار را انجام میدهد و در نهایت خروجی بدست آمده حاصل کار جمعی تمامی افراد میباشد.
فاکتور «جمعیت» در مدل کسب و کار جمع سپاری ممکن است از مشتریان، شهروندان عادی، متخصصان، دیگر کارآفرینان، و صاحبان/مدیران کسب و کار و غیره تشکیل شود. برای به دست آوردن این دانش، کسب و کار باید راه حلهایی ایجاد کند تا کاربر به همکاری در این ساختار علاقهمند شود و در عین حال به عنوان یک تجارت درآمد کسب کند.
مدل جمع سپاری یا Crowdsourcing چیست؟
جمعسپاری معمولاً شامل دریافت کار، اطلاعات و یا نظر از گروه بزرگی از مردم، از طریق اینترنت، رسانههای اجتماعی و برنامههای گوشیهای هوشمند است. گاهی اوقات این افراد به عنوان فریلنسر حقوق می گیرند، گاهی اوقات به صورت داوطلبانه این کار را انجام می دهند.
اغلب، تفکر گروهی زمانی که برای حل یک مشکل مورد استفاده قرار می گیرد، منجر به دستیابی به راهکارهای خلاقانه تری می شود. برای مثال، اپلیکیشن مسیریاب Waze از مدل کسب و کاری جمعسپاری استفاده میکند، زیرا از رانندگان میخواهد تصادفات و حوادث را گزارش کنند تا اطلاعات بهروز شده در زمان واقعی را به کاربران دیگر انتقال دهند. بنابراین، همانطور که کاربران ارائه اطلاعات در این ابزار را مساوی به دریافت سرویسی ارزشمند می بینند، داوطلبانه در آن مشارکت می کنند.
چرا از مدل کسب و کاری جمع سپاری استفاده می شود؟
اگرچه مدل کسب و کار جمع سپاری اساساً قرنهاست که وجود داشته است، این اصطلاح برای اولین بار توسط جف ها و در سال 2006 استفاده شد، زمانی که او مقالهای درباره مدل کسب و کار جمعسپاری نوشت. این مدل کسب و کار ابتدا با اینترنت و حتی بیشتر با رسانه های اجتماعی و گوشی های هوشمند محبوبیت پیدا کرد.
جمع سپاری روشی کاربردی در نشر اطلاعات است، زیرا به شرکت ها اجازه می دهد تا اطلاعات و تخصص افراد را با اشتراک گذاری، در سرتاسر جهان افزایش دهد، بدون اینکه مجبور باشد آنها را به عنوان کارمندان عادی استخدام کند.
برای اینکه مدل جمع سپاری به خوبی کار کند، کسب و کار باید ابتدا پروژه بزرگ را به وظایف کوچک تقسیم کند. بنابراین، شرکت احتمالاً از یک فضای دیجیتال (پلتفرم جمعسپاری) برای کنار هم قرار دادن همه چیز استفاده خواهد کرد. و به طور کلی، زمانی که کسب و کار قصد دارد دادههای مشتری را جمعآوری کند، ممکن است برای جمعآوری اطلاعات کاربران به رسانههای اجتماعی روی بیاورد.
مزایای مدل کسب و کاری جمع سپاری
- تسریع فرآیندها: جمع سپاری به دلیل امکان شکستن پروژه در میان گروه بزرگی از افراد مشارکت کننده و سپس سرعت بخشیدن به کل روند اجرا، کارها و فرآیندها را با سرعت بسیار بالاتری انجام می دهد.
- مشارکت مصرف کننده: جمع سپاری مشارکت مصرف کننده را در حل مشکلات یا ارائه اطلاعات می خواهد. این امر توجه مصرف کننده را برای مدت طولانی تری حفظ می کند زیرا آنها احساس می کنند بخشی از پروژه هستند. این جلب توجه می تواند در مدت کوتاهی به درآمد تبدیل شود.
- کاهش هزینه ها: جمع سپاری راه ارزان تری برای انجام پروژه های بزرگ می باشد. از آنجایی که مشارکت کنندگان در اجرای پروژه، کارمند کسب و کار نیستند و هزینه های سربار یک نیروی کاری استخدام شده را ندارند، بنابراین هزینه های عملیاتی پروژه کمتر است.
- مقیاس پذیری: مقیاس پذیری می تواند یک شرکت را با مشکل مواجه کند، به خصوص در ابتدا یا زمانی که پروژه منابع لازم برای شروع ندارد. انبوه سپاری به کسب و کار اجازه می دهد تا وظایف کوچک را در هر زمان و هر مکان توسط مشارکت کنندگان راه دور انجام دهد.
- شکافهای دانش: جمع سپاری به کسب و کار اجازه میدهد تا به افرادی با مهارتهایی دسترسی پیدا کند که در بین منابع انسانی خود در دسترس نیستند، زیرا گاهی اوقات استخدام یک فرد متخصص که واقعاً فقط برای پروژه خاص مفید است، برای سازمان مقرون به صرفه نباشد.
انواع مدل های کسب و کار جمع سپاری
داده های جمع سپاری
یکی از رایجترین مدلهای تجاری جمع سپاری، جمع سپاری اطلاعات برای افزایش ارزش یک محصول یا خدمات کسب و کاری است. یک مثال معروف همان موردی است که در بالا ذکر شد، برنامه های مسیریاب موبایل، مانند Waze.
در این نوع برنامهها، کاربران میتوانند اطلاعات مربوط به ترافیک، خطرات، رادار و اقدامات پلیس و موارد دیگر را وارد کنند. این داده ها برای سایر کاربران نیز قابل مشاهده خواهد بود. بنابراین، همه کاربران از اطلاعات یکدیگر بهره مند خواهند شد. این کار برنامه مسیریاب را به یک انجمن با کاربرانی درگیر تبدیل کرده که ارزش ارائه شده برای همه ملموس است.
نرم افزار متن باز
یکی دیگر از انواع بسیار رایج مدل کسب و کاری جمع سپاری، نرم افزار منبع باز است. این به توسعه دهندگان اجازه می دهد به کد منبع نرم افزار دسترسی داشته باشند تا آن را اصلاح یا بهبود بخشند. نتیجه این است که افراد زیادی با هم سیستم را بهتر می کنند. برخی از نمونه های معروف عبارتند از سیستم عامل لینوکس و مرورگرهای فایرفاکس.
تامین مالی جمعی
برخی افراد موافق نیستند که تامین مالی جمعی نوعی جمع سپاری است زیرا در مدل حمع سپاری هدف بدست آوردن اطلاعات، محتوا و نظر است، در حالی که تامین مالی جمعی هدف کسب پول و منابع مالی برای حمایت از برخی پروژه ها، خیریه ها، استارت آپ ها، افراد یا چیزی شبیه به آن است. تأمین مالی جمعی اساساً یک کمک مالی است، بدون هیچ انتظاری. از طرف دیگر، این فرآیند به افراد علاقه مند به ایده اصلی اجازه می دهد تا سرمایه خود را افزایش دهند، مثلاً از بانک ها یا سرمایه گذاران دوری کنند. یک مثال معروف هدست Oculus است.
مدل کسب و کار جمع سپاری
- ارزش پیشنهادی: دسترسی به دادهها، دانش، تأمین مالی، خدمات یا کالاها از جمعیت و کمک شما در قبال نوعی مزد (معمولاً مالی یا اجتماعی)؛
- بخش های مشتری: عرضه (انبوه) و تقاضا (مشتریان یا کاربران)؛
- کانال ها: شرکت خدمات خود را از طریق اینترنت (برنامه موبایل و وب سایت) و پلتفرم دیجیتال خود به مشتریان ارائه می دهد. تبلیغات دهان به دهان معمولا اثرگذاری بسیاری بالایی بین کاربران برای شناخت خدمات شما است.
- روابط با مشتری: پلتفرم های دیجیتالی امکان استفاده از روشهای سلف سرویس را به خدمات مشتری اضافه می کنند. حس قوی اجتماع شرکت کنندگان در این فضا اثر مثبتی دارد.
- جریانهای درآمد: به طور کلی، جریانهای درآمد درصدی از تراکنشها هستند. زمانی که مبادله پولی وجود ندارد، از جریان های ثانویه مانند تبلیغات برای کسب درآمد استفاده می شود.
- منابع کلیدی: مهم ترین دارایی برای کارایی مدل کسب و کارجمع سپاری، اطلاعات یا داده هایی است که جمعیت تولید می کند و همچنین پلتفرم دیجیتالی که انجام این خدمات را قادر می سازد.
- فعالیت های کلیدی: فعالیت ها توسعه و نگهداری پلت فرم، بازاریابی و پشتیبانی مشتری است.
- شرکای کلیدی: برنامه های کاربردی و مشاغل شخص ثالث.
- ساختار هزینه: معمولاً ارزانتر از یک شرکت معمولی است، اما همچنان شامل هزینههای ثابت و متغیر، هزینههای توسعه فنی، بازاریابی و پشتیبانی مشتری میشود.