فناوری بلاکچین چیست؟
کاربردهای بلاکچین چیست؟
چگونه بلاکچین کار می کند؟
بلاکچین در ارزهای دیجیتال
در ارزهای دیجیتال، کاربران کامپیوتری که بخشی از شبکه بلاکچین هستند به عنوان ماینر شناخته می شوند. از آنجایی که آنها در تأیید و ثبت تراکنش های ارز دیجیتال شرکت می کنند، تلاش آنها تخصیص مقداری از ارز دیجیتال مورد نظر جبران می شوند. بنابراین، عمل ماینینگ شامل ارائه قدرت محاسباتی شما به شبکه در ازای مقداری ارز دیجیتال است.
بطور ساده شما منابع کامپیوتری و پردازشی خود را در اختیار شبکه قرار می دهید و در ازای آن بر اساس مقدار منابع استفاده شده، رمز ارز مورد نظر جایزه داده می شود.
ارزهای دیجیتال مختلف پروتکل های تأیید و ثبت متفاوتی دارند. به همین دلیل، قدرت محاسباتی و سخت افزار مورد نیاز برای هر شبکه بلوک می تواند متفاوت باشد. علاوه بر این، سرعت تایید برای تراکنشهای تحت ارزهای دیجیتال مختلف نیز میتواند متفاوت باشد.
تأیید بیت کوین ممکن است بین 10 دقیقه یا بیشتر طول بکشد. در مقابل، تأیید اتریوم معمولاً بسیار سریعتر است. معمولاً بین امنیت و سرعت و همچنین هزینههای استخراج و سرعت تعادل وجود دارد.
انواع بلاکچین
1. بلاکچین های عمومی
2. بلاکچین های خصوصی
3. بلاکچین های ترکیبی یا کنسرسیوم
4. زنجیره های جانبی
شفافیت در شبکه بلاکچین
به دلیل ماهیت غیرمتمرکز بلاکچین، همه تراکنشها را میتوان با داشتن یک گره شخصی یا با استفاده از کاوشگرهای زنجیره بلوکی که به هر کسی اجازه میدهد تراکنشها را بهطور زنده ببیند، مشاهده کرد. هر گره دارای کپی مخصوص به خود از زنجیره است که با تایید و اضافه شدن بلوک های جدید به روز می شود. این بدان معناست که اگر بخواهید، میتوانید بیت کوین را هر کجا که میرود ردیابی کنید.
البته، سوابق ذخیره شده در بلاکچین بیت کوین (و همچنین اکثر موارد دیگر) رمزگذاری شده است. این بدان معنی است که فقط صاحب یک رکورد می تواند آن را رمزگشایی کند تا هویت خود را آشکار کند (با استفاده از یک جفت کلید عمومی – خصوصی، کاربران بلاکچین می توانند با حفظ شفافیت ناشناس باقی بمانند.
آیا بلاکچین امن است؟
فناوری بلاکچین به چندین روش به امنیت و اعتماد به صورت غیرمتمرکز دست می یابد. برای شروع، بلوک های جدید همیشه به صورت خطی و زمانی ذخیره می شوند. به این معنی که آنها همیشه به “انتهای” بلاکچین اضافه می شوند. پس از اضافه شدن یک بلوک به انتهای زنجیره بلوک، بازگشت به عقب و تغییر محتویات بلاک بسیار دشوار است مگر اینکه اکثریت شبکه برای انجام این کار به اجماع رسیده باشند. این به این دلیل است که هر بلوک حاوی هش (Hash) خاص خود به همراه هش بلوک قبل از خود و همچنین مهر زمانی ذکر شده قبلی است. کدهای هش توسط یک تابع ریاضی ایجاد می شوند که اطلاعات دیجیتال را به رشته ای از اعداد و حروف تبدیل می کند. اگر آن اطلاعات به هر نحوی ویرایش شود، کد هش نیز تغییر می کند.
بیایید فرض کنیم که یک هکر، که گرهای را در شبکه بلاکچین نیز اجرا میکند، میخواهد یک بلاکچین را تغییر دهد و ارز دیجیتال را از دیگران بدزدد. اگر بخواهند نسخه تکی خود را تغییر دهند، دیگر با کپی دیگران همخوانی ندارد. وقتی بقیه کپیهای خود را به یکدیگر ارجاع میدهند، میبینند که این یک کپی تقلبی است و نسخه زنجیرهای که آن هکر بهعنوان نامشروع به شبکه اضافه کرده است، کنار گذاشته میشود.
موفقیت در هک کردن شبکه بلاکچین مستلزم آن است که هکر به طور همزمان 51 درصد یا بیشتر از نسخه های بلاکچین موجود در شبکه را کنترل و تغییر دهد تا کپی جدید آنها به نسخه اکثریت و در نتیجه زنجیره مورد توافق تبدیل شود. چنین حمله ای همچنین به مقدار زیادی پول و منابع نیاز دارد، زیرا آنها باید همه بلوک ها را دوباره ایجادکنند زیرا در این حالت بلوک ها دارای مهرهای زمانی و کدهای هش متفاوت هستند.
با توجه به گستردگی بسیاری از شبکه های ارزهای دیجیتال و سرعت رشد آنها، انجام چنین شاهکاری احتمالا غیرقابل انجام خواهد بود. این کار نه تنها بسیار گران خواهد بود، بلکه احتمالاً بی نتیجه خواهد بود. هک کردن به این روش کاری بی توجه خواهد بود، زیرا اعضای شبکه شاهد چنین تغییرات شدیدی در بلاکچین خواهند بود. این امر باعث میشود که ارزش نسخه مورد حمله توکن کاهش پیدا کند و حمله در نهایت بیمعنی شود.