طرح کسب و کار یک ابزار عالی برای نوشتن دقیق ترین تصویر بازار، محصول/خدمات و رفتار و نگرش کارآفرین است.
طرح کسب و کار یا بیزینس پلن یک سند مکتوب است که حاوی اطلاعات دقیق در زمینه، محصولات و خدمات، مشتریان، رقبا، تامین کنندگان، کلیه اهداف عملیاتی و مالی شرکت و همچنین استراتژی بازاریابی و فروش آن است.
بیشتر از همه، هدف از تدوین طرح کسب و کار (business plan) نشان دادن نقاط قوت و ضعف کسب و کار و محافظت از دستاوردها و جلوگیری از ضررهای احتمالی سازمان است. به این ترتیب می توان میزان ماندگاری و پایداری ایده را تشخیص داد.
چه کسی به طرح تجاری نیاز دارد؟
طرح کسب و کار هم برای کسی که در حال آغاز یک فعالیت تجاری جدید است و هم در حال توسعه کسب و کار فعلیش است، اهمیت دارد.
داشتن یک طرح تجاری ریسک های کسب و کار را از بین نمی برد، ولی با تجزیه و تحلیل ریسک های بالقوه می توان درصد وقوع آنها را کاهش داد و یا حداقل از وقوع آنها آگاه شد تا در زمان مناسب بتوان اقداماتی جهت رفع آنها صورت داد.
چه کسی نیاز به طرح کسب و کار یا بیزینس پلن دارد؟
- کسانیکه ایده ای را پرورش داده و قصد شروع یک فعالیت تجاری را دارند.
- کسانیکه قصد توسعه کسب و کار فعلی خود را دارند و نیازمند تحلیل و برنامه ریزی شرایط جهت تهیه یک نقشه راه کسب و کاری هستند.
- بهبود مدیریت کسب و کار و استراتژی های جاری
- بهبود ارتباط میان شرکا، کارکنان، سرمایه گذاران، مشتریان و تامین کنندگان
تدوین یک طرح تجاری ممکن است کمی زمانبر باشد. با این حال، یک سند کسب و کاری دقیق و کامل برای موفقیت شرکت ضروری است و از سوی دیگر بایستی توجه داشت طرح کسب و کار یک سند زنده است و نیاز به بازنگری های دوره ای و به روز رسانی دارد.
اما مهمتر از همه، یک طرح کسب و کار بیشتر برای شرکتهای فعال توصیه می شود که امکان پیش بینی روندآنها تا حدی وجود دارد. شرکت های نوپا، مانند استارتاپ ها، که هنوز شرایط پایداری در فعالیت های اقتصادی و کسب و کاری خود ندارد بایستی از مدل کسب و کار استفاده کنند تا بتوانند ارزش پیشنهادی دقیقی را به مشتری بازار هدف خود پیشنهاد دهند.
به همین دلیل است که مدل کسب و کار در مراحل اولیه یک شرکت بیشتر توصیه می شود.
چگونه یک طرح تجاری بنویسیم؟
ساختار و محتوای طرح کسب و کار
جلد و فهرست مطالب
به عنوان مثال، طرح تجاری باید به صورت چاپ شده، در یک پوشه با عنوان مورد نظر، ارائه شود.
جلد باید نام شرکت و هیئت مدیره، آدرس، تلفن، ایمیل، وب سایت و تاریخ را نشان دهد. همچنین می تواند نشان تجاری (لوگو شرکت) را داشته باشد.
سپس، صفحه اول باید یک فهرست مطالب داشته باشد که همه چیز را در برنامه کسب و کار نشان می دهد، با عناوین و صفحات مربوطه.
خلاصه اجرایی
یک بیانیه کوتاه از هدف است، یعنی چرا طرح کسب و کار در حال تهیه و ثبت است. خلاصه اجرایی نباید بیش از نصف صفحه باشد، اما باید دارای موارد زیر باشد:
- مفهوم، محصول، مخاطبان هدف و مزیت رقابتی؛
- منابع مالی (شامل فروش و سود در صورت اجرای طرح)؛
- الزامات مالی (چقدر برای ایجاد یا توسعه لازم است)؛
- نوع عملیات، نام صاحبان و تاریخ تأسیس؛
- اختراعات، نمونه های اولیه، مشارکت های اصلی، و سایر اطلاعات اصلی.
شرح کسب و کار
این بخش باید از بازار و جایگاهی که شرکت در آن قرار می گیرد شروع شود، با سناریوی فعلی و چشم اندازهای آینده. این باید بر اساس حقایق، با منابع ارجاع شده باشد.
پس از آن، شرح خود کسب و کار، با زمینه جدید یا تأسیس، شرکا و هیئت مدیره (و سمت های آنها در شرکت)، مشتریان و نحوه توزیع و عرضه محصول.
توضیحات محصول/خدمات
توصیف محصول یا خدمات توضیح می دهد که چگونه مصرف کنندگان از آن استفاده می کنند و چه ویژگی هایی در محصول باعث تمایز در برابر رقبا می شود. بعبارت دیگر مزیت رقابتی این محصول یا خدمت چیست.
تحلیل بازار
تجزیه و تحلیل دقیق بازار اجازه می دهد تا مشتریان هدف خود را بشناسید تا بتوانید استراتژی های قیمت، توزیع و تبلیغات را تعیین کنید.
در ابتدا، اندازه بازار را با مشخصات جمعیتی، گرایش های اجتماعی و اقتصادی و چشم انداز رشد را تعریف کنید.
سپس محاسبه کنید که سالانه چقدر می فروشید تا سهم بازار خود را پیدا کنید. بر این اساس، شما قادر خواهید بود برنامه ریزی استراتژیک خود را بسازید.
استراتژی بازاریابی خود را نیز توضیح دهید. مزیت متمایز محصول/خدمات خود، نقطه ای که می خواهید به آن دست پیدا کنید، نحوه انجام این کار و رقبایتان را بررسی نمایید.
علاوه بر این، قیمت محصول/خدمات را با توجه به روش قیمت گذاری که برای کسب و کار پایدارتر ارزیابی می کنید، اضافه کنید. فرآیند لجستیک و توزیع را با مشاهده کانال های توزیع رقبای خود تعیین کنید – یک کانال متفاوت ممکن است یک مزیت استراتژیک باشد.
تحلیل رقابتی
برای آگاهی از نقاط قوت و ضعف رقبای خود (از جمله نحوه استفاده از این نقاط ضعف)، استراتژی هایی که به شما مزیت می دهد، و موانعی که باید برای جلوگیری از ورود رقبا به بازار هدفتان باید اعمال کنید، را مشخص نمایید.
گسترش رقبا در بازار
به یاد داشته باشید که وقتی به رقبا نگاه می کنید، مهم است که به رقبای غیرمستقیم، هم در زمان حال و هم در آینده نیز توجه داشته باشید.
برنامه بازاریابی
تمام فعالیتهایی را که قرار است به منظور برآوردن خواسته ها و نیازهای مشتری توسعه یابد، تعریف کنید. در اینجا، می توانید از چهار P در آمیخته بازاریابی استفاده کنید:
- محصول (Product)
- قیمت (Price)
- ترویج (Promotion)
- مکان و کانال توزیع (Place)
این بهترین راه برای آگاهی از ارزش محصول شما از نظر قیمت و کیفیت است تا بتوانید در مورد تبلیغات آن تصمیم گیری کنید. شناختن آنچه می فروشید باعث می شود که دیگران آن را بخرند.
برنامه عملیاتی و مدیریت
این وظیفه شماست که نحوه عملکرد مستمر کسب و کار خود را پایش کنید. برنامه عملیاتی تمام ساختار کسب و کار، امکانات، تجهیزات، موجودی، منابع و همچنین تمام زنجیره لجستیک و تامین عملیات را شرح می دهد.
و مدیریت شامل مسئولیت های هر تیم، آنچه که هر تیم قرار است ارائه دهد، و دانش لازم و خاص از هر عملکردی است.
بنابراین، این یک استراتژی برای یافتن و استخدام پرسنل واجد شرایط را نیز شامل می شود.
طرح مالی
برنامه مالی باید شامل صورت درآمد، جریان نقدینگی و ترازنامه باشد، اما اگر کسب و کار شما تازه شروع شده است، باید اطلاع دهید که منابع اولیه تامین مالی از کجا تامین می شود. اعتبار بانکی، سرمایه گذاری خارجی و غیره:
صورت سود و زیان: گزارشاتی از ظرفیت تولید درآمد شرکت خواهد بود، زیرا نشان می دهد که چقدر سود و زیان کسب و کار در طول سال از طریق کسر هزینه ها و هزینه ها از درآمد، رسیدن به سود یا زیان حاصل می شود.
جریان نقدینگی: می گوید که برای انجام تعهدات خود به چه مقدار پول نیاز دارید و این درآمد از کجا تامین می شود. در حالت ایده آل، صورت جریان وجوه نقد باید ماهانه در طول سال اول، سه ماهه در سال دوم و سالانه پس از آن ارائه شود.
ترازنامه: دارایی ها را در برابر بدهی ها اندازه گیری می کند تا ارزش خالص را محاسبه کند. برنامه کسب و کار فعلی باید ترازنامه دوره گذشته را شامل شود و برنامه مشاغل جدید باید میزان خالص انباشته شده را پیش بینی کند.
اسناد پشتیبان
در اینجا قسمتی برای قرار دادن هرگونه اسناد دیگری است که برای ارزیابی کسب و کار خود ضروری می دانید، اما نمی توان آنها را در بخشهای قبلی گنجاند.
به عنوان مثال، رزومه، قرارداد با تامین کنندگان، قرارداد با مشتریان، اسناد حقوقی و مالیاتی و غیره.
چرا طرح کسب و کار مهم است؟
یکی از دلایل اهمیت طرح تجاری (BUSINESS PLAN) این است که تعیین کند که آیا ایده شما برای کسب و کار، پایدار است یا خیر. همچنین ضعف های قابل ترمیم و همچنین نقاط قوت را نشان می دهد.
این سند مسیری است که شرکت را به سمت آینده خود هدایت می کند و احتمال شکست و رویدادهای پیش بینی نشده را کاهش می دهد. علاوه بر این، اگر به دنبال شرکا یا سرمایه گذاران هستید تا بتوانید سودآوری خود را نشان دهید، بیزینس پلن یکی از مستندات اصلی شما برای ارائه است.
بسیاری از کارآفرینان جدید در ماه های اول به دلیل عدم برنامه ریزی، شرایط واقعا سختی را پشت سر می گذارند. علاوه بر داشتن ایده و یافتن مکان مناسب، برنامه ریزی برای آینده شرکت ضروری است. و به همین دلیل است که طرح کسب و کار ضروری است.
در نهایت، فراموش نکنید که یک طرح تجاری یک سند زنده است. این شامل پیش بینی ها و گزارش ها است، بنابراین، باید در صورت لزوم به طور مرتب بازبینی و به روز شود.