مدل کسب و کار فیس بوک

مدل کسب و کار فیس بوک - مدیران آینده

 

مدل کسب و کار فیس بوک یک پلتفرم چند وجهی است. اگرچه برندهای دیگر مانند MySpace یا Orkut قبلاً خود را «شبکه های اجتماعی» می نامیدند، منصفانه است که بگوییم اولین کسی که این محیط دیجیتال را به یک مدل تجاری موفق تبدیل کرد، بدون شک، فیس بوک است. فیسبوک با بیش از 15 سال حضور در بازار کار، اکنون بیش از 2 میلیارد کاربر در سراسر جهان دارد و همچنان فعال و در حال رشد است.

 

مدل کسب و کار فیس بوک - مدیران آینده

 

همچنین، به دلیل خریدهایی که این شرکت بر روی برندها – و همچنین رقبا – مانند اینستاگرام و واتساپ انجام داده است، به فعالیت خودش ادامه می دهد. علیرغم همه گمانه زنی ها در مورد فروش داده های کاربران، مارک زاکربرگ، بنیانگذار فیس بوک، اظهار می کند که این هرگز جریان درآمد این شبکه نبوده و نخواهد بود. حتی به این دلیل، که از نظر مالی برای تجارت خود مطلوب نخواهد بود. اما اگر این درست است، پس مدل کسب و کار فیس بوک چیست؟ فیس بوک چگونه درآمد کسب می کند؟ بیایید نگاه دقیق تری بیندازیم.

 

فراتر از یک شبکه اجتماعی

به گفته زاکربرگ، زمانی که او در حال توسعه فیس بوک بود، جاه طلبی برای ایجاد یک شرکت در سراسر جهان را نداشت. برخلاف آن، او فقط متوجه می‌شد که «تقریباً می‌توان هر چیزی را در اینترنت پیدا کرد – موسیقی، کتاب، اطلاعات – به جز چیزی که مهم‌تر از همه، یعنی مردم است». امروزه فیس بوک چندین شرکت دیگر را نیز زیر پوشش خود دارد. در میان آنها، Instagram ،WhatsApp ،Oculus (فناوری واقعیت مجازی)، Moves (برنامه گام شمار) و موارد دیگر وجود دارد.

 

تاریخچه مختصری از فیس بوک

تاریخچه فیس بوک به سال 2003 باز می گردد، زمانی که بنیانگذاران آن مارک زاکربرگ، ادواردو ساورین، داستین موسکوویتز و کریس هیوز در دانشگاه هاروارد تحصیل می کردند. این به عنوان یک سرویس آنلاین شروع به کار کرد که در آن دانشجویان ظاهر یکدیگر را قضاوت می کردند، به نام Facemash – اما به دلیل نقض برخی از سیاست ها تنها بعد دو روز از کار افتاد. در ژانویه سال بعد، چهار نفری آنها وب سایت thefacebok.com که یک شبکه اجتماعی برای ارسال عکس و اطلاعات شخصی برای دانشجویان هاروارد بود، ایجاد کردند.

با افزایش محبوبیت، وب سایت thefacebook.com برای دانشجویان سایر مؤسسات باز شد تا به آن بپیوندند. تا پایان سال 2004، بیش از یک میلیون نفر ثبت نام کردند و در همان سال، شرکت هایی مانند مسترکارت پیشنهاد پرداخت هزینه تبلیغات در وب سایت را دادند.
در سال 2005، این شبکه اجتماعی “the” را حذف کرد و تنها به facebook تبدیل شد و دبیرستان ها و دانش آموزان خارج از ایالات متحده اجازه پیوستن به آن را پیدا کردند. این باعث شد تا وب سایت به شش میلیون کاربر برسد.

سال بعد، هر کسی که بالای 13 سال سن داشت، به عنوان کاربر پذیرفته می شد. در سال 2008، فیس‌بوک از MySpace پیشی گرفت و چهار سال بعد، به یک شرکت سهامی عام تبدیل شد و با IPO (عرضهٔ اولیهٔ سهام) آن 16 میلیارد دلار رشد کرد که ارزش آن را به 102.4 میلیارد دلار رساند.

 

چه کسی مالک فیس بوک است؟

فیس بوک از زمان تأسیس توسط مارک زاکربرگ، از طریق گروه هلدینگ خود، فیس بوک را تحت مالکیت دارد. زاکربرگ پس از تصاحب اینستاگرام و واتساپ تصمیم گرفت که برای جدا کردن شبکه اجتماعی فیس بوک از گروه، نام گروه هلدینگ را تغییر دهد. بنابراین در اکتبر 2021، فیس‌بوک با نام متا، با زاکربرگ به عنوان مدیرعامل و مالک تمام شرکت‌های گروه، مجدداً نام گذاری شد.

 

بیانیه ماموریت فیس بوک:

ماموریت فیس بوک این است که به مردم این قدرت را بدهد تا اجتماعی بسازند و افراد جهان را به هم نزدیکتر کنند.

 

چگونه فیس بوک درآمد کسب می کند؟

جریان درآمد عالی فیس بوک تبلیغات هدفمند است، به دلیل مزیتی که این پلتفرم ارائه می دهد و به تبلیغ کنندگان اجازه می دهد تا از طریق اطلاعاتی که شبکه از کاربران خود جمع آوری می کند، به مخاطبان هدف خود دست یابند. و به گفته زاکربرگ، دقیقاً به همین دلیل است که فیس بوک هیچ منطقی ندارد که داده های کاربران خود را بفروشد. چون پلتفرم بزرگترین دیفرانسیل خود را تحویل می‌دهد، به خود ضربه می زند.

به زودی، تبلیغ کنندگان دیگر نیازی به فیس بوک ندارند. برگ برنده فیس بوک دقیقا این است که به تبلیغ کنندگان خود اجازه می دهد تا روی مخاطبان مناسب سرمایه گذاری کنند. در بیش از 2 میلیارد پروفایل، کسب‌ و کارها می‌توانند محصولات/خدمات خود را فقط برای خانم‌های 25 تا 30 ساله آمریکایی که مثلاً مدرک دارند و علاقه‌مند به ازدواج هستند، مشاهده کنند.

به این ترتیب تبلیغات 97 تا 99 درصد از درآمد فیس بوک را به خود اختصاص داد. 3 درصد یا کمتر از پرداخت‌های دریافت‌شده توسط بازی‌های انجام ‌شده و محصولات فروخته‌شده در پلتفرم، خدمات شبکه‌های اجتماعی خصوصی به کسب‌ و کارها و سایر محصولات ارائه‌شده توسط هر یک از برندهای تحت پوشش آن، مانند Oculus، یک ابزار واقعیت مجازی تشکیل شده است.

 

بوم مدل کسب و کار فیس بوک

بیایید ببینیم بوم مدل کسب و کار فیس بوک چگونه است:

 

مدل کسب و کار فیس بوک - مدیران آینده

 

بخش های مشتریان در مدل کسب و کار فیس بوک

  • کاربران: آنها بزرگترین بخش مشتری فیس بوک هستند و یک سوم جمعیت جهان را تشکیل می دهند. آنها همه افرادی هستند که پروفایل های خود را در شبکه دارند و از آنها برای تعامل و ارتباط با دوستان و سایر افراد با علایق مشابه در سراسر جهان استفاده می کنند. آنها به فیس بوک چیزی پرداخت نمی کنند و بنابراین مستقیماً مسئول درآمد کسب و کار نیستند. با این حال، آنها مبنایی هستند که فیس بوک را برای کسانی که پرداخت می کنند جالب می کند.
  • کسب و کارها و تبلیغ کنندگان: این بخش مربوط به درآمد فیس بوک است. این شامل همه برندها و مشاغلی است که در شبکه های اجتماعی تبلیغ می کنند. آنها برای داشتن تبلیغات برای محصولات و خدمات خود در پلتفرم پول می پردازند که از طرف خود، مخاطبان واجد شرایط تری را ارائه می دهد. با توجه به اطلاعاتی که فیس بوک از کاربران خود جمع آوری می کند، این شرکت می تواند تبلیغات را در پلتفرم خود هدف قرار دهد و به برندها و کسب و کارها اجازه می دهد تبلیغاتشان را توسط مخاطبان هدف خود مشاهده کنند. به هر حال، اگرچه اینها ارائه دهندگان درآمد هستند، اما تنها تا زمانی که پایگاه کاربرانی که پرداخت نمی کنند گسترده و واجد شرایط باشد، علاقه خود را حفظ می کنند.
  • توسعه دهندگان: این کوچکترین بخش مشتری است و شامل کسانی می شود که برنامه ها و بازی ها را از طریق پلتفرم فیس بوک توسعه می دهند.

 

ارزش پیشنهادی در مدل کسب و کار فیس بوک

از آنجایی که فیس بوک دارای سه بخش مشتری متنوع است، هر بخش ارزش برند را متفاوت درک می کند. بیایید ارزش پیشنهادی را بخش بندی کنیم:

  • برای کاربران: بزرگترین مزیت این است که از طریق ارسال متن و تصویر، و از طریق تعامل با ثبت نظرات و پیام های مستقیم با خانواده و دوستان خود در ارتباط باشید. این به ویژه برای کسانی که زیاد سفر می کنند یا دور از عزیزانشان زندگی می کنند، مهم است. مزیت دیگر در دسترس بودن سرگرمی و اطلاعات است. فیس بوک هم برای کسانی که می خواهند با زندگی آشنایان خود سرگرم شوند و هم برای افرادی که از آن به عنوان منبع اخبار و امور جاری استفاده می کنند مفید است.
  • برای تبلیغ کنندگان: امکان کمپین های هدفمند، تمرکز بر مخاطبان هدف خاص خود، برای برندها ارزش زیادی داشته است. شرکت ها با دستیابی به نفوذ بیشتر در مخاطبان اصلی خود، مشارکت بیشتری در بخش مشتریان مورد علاقه خود پیدا می کنند. نکته مهم دیگر، به ویژه برای مشاغل کوچک یا شرکت های نوپا این است که ابزارهای تبلیغات در فیس بوک بسیار ساده هستند، که می توانید به بهترین سبک “خودتان انجام بدهید”، که این نیاز به استخدام فردی برای توسعه محتوای تبلیغاتی را کاهش می دهد.
  • برای توسعه دهندگان: فیس بوک یک پلتفرم شگفت انگیز برای توسعه برنامه ها و بازی ها است و طیف وسیعی از دیدگاه ها و افشاگری ها را ارائه می دهد. علاوه بر این، شبکه بزرگی از ارائه دهندگان خدمات تبلیغاتی است.

 

دسترسی کامل به این محتوا برای اعضای حرفه ای و ویژه وبسایت مدیران آینده امکان پذیر می باشد.

اعضای حرفه ای و ویژه می توانند به محتوای اختصاصی تولید شده در وبسایت مدیران آینده دسترسی داشته باشند. 

برای آشنایی با خدمات مشترکین وب سایت مدیران آینده می توانید به اینجا کلیک کنید.

 

پیشنهاد برای مطالعه

دیدگاه‌ خود را بنویسید

ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
اسکرول به بالا