فناوری اطلاعات چیست؟
فناوری اطلاعات (IT) استفاده از هر گونه رایانه، دستگاه ذخیره سازی، شبکه و سایر دستگاه های فیزیکی، زیرساخت ها و فرآیندها برای ایجاد، پردازش، ذخیره، ایمن سازی و تبادل تمامی اشکال داده های الکترونیکی است. به طور معمول، فناوری اطلاعات در زمینه عملیات تجاری استفاده می شود، برخلاف فناوری که برای مقاصد شخصی یا سرگرمی ممکن است استفاده شود. استفاده تجاری از فناوری اطلاعات، هم فناوری رایانه و هم ارتباطات راه دور را در بر می گیرد.
مجله هاروارد بیزینس اصطلاح فناوری اطلاعات را ابداع کرد تا بین ماشینهای هدفمند طراحی شده برای انجام دامنه محدودی از عملکردها و ماشینهای محاسباتی همه منظوره که میتوانند برای کارهای مختلف برنامهریزی شوند، تمایز قائل شود. همانطور که صنعت فناوری اطلاعات از اواسط قرن بیستم تکامل یافت، توانایی محاسبات افزایش یافت، در حالی که هزینه دستگاه ها و مصرف انرژی کاهش یافت، چرخه ای که امروزه با ظهور فناوری های جدید ادامه دارد.
نقش فناوری اطلاعات در سازمان
فناوری اطلاعات (IT) زیربنای سازمانی، کسب و کارهای مدرن است. سازمان های آینده نگر فناوری اطلاعات را به عنوان یک مزیت رقابتی می بینند که به آنها اجازه می دهد هوشمندتر کار کنند و به اهداف تجاری خود دست یابند.
بسته به اندازه سازمان، بخش فناوری اطلاعات معمولاً توسط مدیر ارشد اطلاعات (CIO)، مدیر ارشد فناوری (CTO)، معاون فناوری اطلاعات یا مدیر فناوری اطلاعات هدایت می شود. این بخش ممکن است شامل مهندسان، کارشناسان، معماران سیستم، تحلیلگران، مدیران محصول و مدیران پروژه باشد.
کاری که تیمهای فناوری اطلاعات هر روز انجام میدهند گسترده است و بسته به شرکت متفاوت است. این فعالیت ها می تواند شامل وظایف روزمره مانند مدیریت سیستم، پشتیبانی فنی و مدیریت وصله امنیتی باشد. بایستی توجه داشت که بخشی از وظایف مدیران فناوری اطلاعات شامل برنامه ریزی استراتژیک فناوری اطلاعات نیز می شود.
تیمهای فناوری اطلاعات امروزه راهکارهای پیچیدهای را طراحی و پیادهسازی میکنند که میتواند عمیقاً بر موفقیت یک سازمان تأثیر بگذارد و آنها به طور فزایندهای این کار را با ذهنیت مدیریت محصول انجام میدهند. با همکاری مدیران محصول برای ایجاد نقشه راه برای ابزارهای داخلی، تیمهای فناوری اطلاعات میتوانند به حل مشکلات تجاری و در نهایت دستیابی به ابتکارات تجاری مهم مانند تحول دیجیتال کمک کنند.
مزایای فناوری اطلاعات در سازمان
- تسهیل فرآیندها و گردش کار
- افزایش دسترسی و ارتباطات بین بخشها، سازمانها و موقعیت های جغرافیایی مختلف
- بهبود بهره وری کارکنان
- پشتیبانی از گزارش گیری سریعتر و موثرتر
- اطمینان از یکپارچگی، امنیت و انطباق داده ها
- کاهش از دست دادن داده ها و خطرات سایبری
- ارائه عملکردهای جدید برای پیشبرد کسب و کار
چشم انداز فناوری اطلاعات به طور مداوم در حال تغییر است. با فراگیرتر شدن پیشرفتهایی مانند سرویس های اَبری، میکروسرویسها و زیرساختهای کد (IaC)، تیمهای فناوری اطلاعات حتی در موقعیت بهتری قرار میگیرند تا به سازمانها در پذیرش نوآوری و رفع نیازهای مشتریان کمک کنند.
فناوری اطلاعات در مقابل علوم رایانه ای
هنگام تحقیق در مورد مشاغل در فناوری اطلاعات، احتمالاً با اصطلاح علوم رایانه روبرو خواهید شد. در حالی که بین فناوری اطلاعات و علوم رایانه ای همپوشانی وجود دارد، این دو رشته مجزا با دوره های تحصیلی متفاوت برای آماده شدن برای مشاغل در هر حوزه هستند.
فناوری اطلاعات
فناوری اطلاعات به طور کلی با کاربرد فناوری برای برخورد با مسائل کسب و کاری مرتبط است. به این ترتیب، نیروی کار فناوری اطلاعات به سمت فن آوری های توسعه یافته مانند سیستم های سخت افزاری، سیستم عامل ها و نرم افزارهای کاربردی گرایش دارند. مهارت در IT برای شناسایی اجزای سخت افزاری و نرم افزاری مورد نیاز است که باید برای بهبود یک فرآیند تجاری خاص مورد استفاده قرار گیرند. متخصصان فناوری اطلاعات با فناوریهای مختلفی مانند سیستمعامل سرور، دستگاههای ارتباطی و نرمافزارها و برنامههای کاربردی کار میکنند.
آمادگی برای شغل IT نیازمند دوره های اولیه در سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری است. برنامه های مدرک IT ممکن است شامل موضوعاتی مانند:
- تحلیل کسب و کار
- مدیریت پروژه
- مخابرات
- مدیریت شبکه
- طراحی پایگاه داده
- مدیریت پایگاه داده
علوم رایانه ای
علوم رایانه ای بر منطق و طراحی زیربنای اجزایی که کارشناسان فناوری اطلاعات برای مونتاژ سیستم های تجاری استفاده می کنند، تمرکز دارد. برای دنبال کردن حرفه ای در علوم کامپیوتر، پیشینه ریاضی قوی لازم است. بیشتر کار در علوم کامپیوتر شامل توسعه الگوریتمها و منطق و نوشتن کدهای سطح پایین است که سیستمهای کامپیوتری را قادر میسازد تا مشکلات تجاری را برطرف کنند.
دانشمندان کامپیوتر ممکن است در کارهای مهندسی سخت افزار و نرم افزار مورد نیاز برای توسعه محصولات شرکت کنند. آنها همچنین احتمالاً به فناوری های انتزاعی تر مانند هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (ML) می پردازند.
دوره تحصیل در علوم کامپیوتر مستلزم داشتن پایه در مفاهیم کامپیوتر و ریاضیات پیشرفته است. ممکن است با موضوعاتی مانند موارد ذیل همراه باشد:
- هوش مصنوعی و ML
- شبکه های عصبی
- سیستم های امنیتی
- تجزیه و تحلیل داده ها
- تجربه ی کاربر
چه تفاوت هایی در انواع مختلف فناوری اطلاعات وجود دارد؟
فناوری اطلاعات میتواند به شکل هر فناوری باشد که تیمهای درون سازمانی برای انجام کار خود از آن استفاده میکنند. این شامل سختافزار، نرمافزار، و سیستمهای رایانهای – و همچنین زیرساختها (شبکهها، ذخیرهسازی دادهها، حافظه و غیره) مورد نیاز برای نگهداری آن سیستمها میشود.
ساختارهای سازمانی بسته به نیاز شرکت متفاوت است. حوزه های کاربردی مشترک شامل توسعه نرم افزار، زیرساخت و مدیریت شبکه، پشتیبانی و بهره وری کاربر، امنیت و عملیات تجاری است.
توسعه نرم افزار
توسعه و نگهداری نرم افزار شامل ساخت، مدیریت و ارتقاء همه نرم افزارهای کاربردی است که کسب و کار استفاده می کند. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ابزارهای برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) برای ذخیره داده ها، تولید گزارش ها، کنترل مجوزهای کاربر و مدیریت گردش کار
- ابزارهای مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) برای یک پایگاه داده متمرکز از داده های مشتری، ارتباطات، معیارها و موارد دیگر
- ابزارهای مدیریت محصول که به کاربران امکان می دهد استراتژی های محصول را تنظیم کنند، جدول زمانی را مدیریت کنند و کار را تعریف و اولویت بندی کنند.
- ابزارهای بازاریابی و فروش برای ارائه کمپین های بازاریابی و فعالیت های فروش
- سیستم های مدیریت منابع انسانی (HRMS) برای مدیریت اطلاعات کارکنان
- ابزارهای بودجه، حقوقی و حسابداری برای مدیریت منابع و امور مالی
مدیریت زیرساخت و شبکه در فناوری اطلاعات
زیرساخت و مدیریت شبکه یک شرکت شامل سختافزار، شبکهها و اجزای مورد نیاز برای مدیریت و ارائه سیستمهای فناوری اطلاعات است. تا اوایل دهه 2010، اکثر شرکت ها سخت افزار شبکه و زیرساخت گران قیمت را خریداری می کردند. امروزه، زیرساخت بهعنوان یک سرویس (IaaS) به شرکتها امکان دسترسی به زیرساختهای گران قیمت را از طریق یک مدل مبتنی بر اشتراک را می دهد تا در صورت نیاز برای بازه زمانی مشخص از آن استفاده کنند.
دسترسی کامل به این محتوا برای اعضای حرفه ای و ویژه وبسایت مدیران آینده امکان پذیر می باشد.
اعضای حرفه ای و ویژه می توانند به محتوای اختصاصی تولید شده در وبسایت مدیران آینده دسترسی داشته باشند.
برای آشنایی با خدمات مشترکین وب سایت مدیران آینده می توانید به اینجا کلیک کنید.
نکات کلیدی
استفاده از فناوری اطلاعات در سازمان های نوآور امروزی امری لازم و ضروری است. بر اساس فعالیت سازمانی، ساختار فناوری اطلاعات متفاوت است و تیم های آن نیز دارای نقش ها و فعالیت های متفاوتی هستند.
شناخت ابزاری های فناوری برای بهبود عملکرد درون سازمانی و موفقیت کسب و کار امری ضروری است.