نسل Z که نامهایی همچون Generation Z ،Gen Z ،zoomers ،iGeneration ،centennials ،post-millennials یا Homelanders نیز شناخته می شود، اصطلاحی است که برای توصیف افرادی که در اواخر دهه 1990 و اوایل دهه 2000 متولد شده اند، استفاده می شود. برخی منابع، محدوده سال خاصی را بین 1997 تا 2012 ارائه میکنند، بعضا سالهای مشخص شده گاهی مورد بحث یا مناقشه میان کارشناسان قرار میگیرند، زیرا ترسیم نسلها و ویژگیهای آنها دشوار است.
نسل Z از نسل هزاره (millennial generation) پیروی می کند که گاهی اوقات به آنها نسل Y نیز می گویند. نسل هزاره پس از نسل X، به عنوان اولین نسلی است که یک حرف به آن اختصاص داده شده. با به پایان رسیدن الفبای استاندارد لاتین، پس از نسل Z، نامگذاری با نسل آلفا جایگزین شده است.
اعضای نسل Z یا Gen Zers به طور غیرقابل انکاری در سالهای اولیه زندگی خود، شاهد تغییرات اجتماعی پر فراز و نشیبی بوده اند. بنابراین نسبت به نسل های پیش از خود تفاوت های چشمگیری در رویکردها و رفتارهای خود دارند.
نسل Z اولین نسل دیجیتال واقعی است. برخلاف نسل هزارهها، که با ظهور اینترنت زندگی میکردند در حالی که هنوز با تلویزیون کابلی و تلفنهای ثابت بزرگ میشدند، نسل Z زندگی خود را کاملاً دیجیتالی آغاز کردهاند. بسیاری از آنها زندگی قبل از گوشی های هوشمند را به یاد نمی آورند و همه در دوران دسترسی فراگیر به محتوا و رسانه های اجتماعی بزرگ شده اند.
نحوه تعامل آنها با اینترنت و با یکدیگر از طریق اینترنت با روش های نسل های قبل متفاوت است. در حالی که نسل هزاره دوره ای از پست های بسیار باز و شخصی در رسانه های اجتماعی را سپری کردند، نسل Z بیشتر به سمت اشکال ناشناس رسانه های اجتماعی مانند Snapchat و Whisper روی آورده اند که به کاربران اجازه می دهد تا مخاطبان خود را محدود نگه دارند و پیام ها را پس از مشاهده گیرنده ناپدید کنند.
برخی گزارشها به اعضای نسل Z اشاره کردهاند که نسبت به نسلهای قبلی عملگراتر و زودتر به بلوغ میرسند. نسل Z، احتمال بیشتری برای فارغالتحصیل شدن از دبیرستان، احتمال رفتن به دانشگاه و محتاطتر در انتخاب شغل خود است. آنها بیش از نسل قبلی حداقل یکی از والدین فارغ التحصیل دانشگاهی دارند. آنها کمتر به تجربه مشروب الکلی زیر سن قانونی یا سوار شدن در اتومبیل بدون بستن کمربند ایمنی می پردازند.
این ممکن است تا حدی به این دلیل باشد که آنها توسط والدین نسل قبلی خود بزرگ شده اند، که عمدتاً به ایمنی دوران کودکی توجه داشتند.
مروری بر دسته بندی نسل ها تا به امروز
• نسل آلفا (Generation Alpha)
نسل آلفا، که شامل کودکانی است که پس از سال 2012 میلادی یا 1390 شمسی متولد شده اند، در حال حاضر متحول ترین نسلی است که تا به حال به وجود آمده است. آلفاها فقط با فناوری بزرگ نشده اند، بلکه از بدو تولد کاملاً در آن غوطه ور بوده اند.
این کودکان در اوایل سالهای شکلگیری خود، راحت با دستیارهای صوتی صحبت میکنند و روی تلفنهای هوشمند انگشت میکشند. آنها فناوریها را ابزاری نمیدانند که برای کمک به انجام وظایف مورد استفاده قرار میگیرند، بلکه بخشهایی عمیقاً یکپارچه با زندگی روزمره می دانند.
• نسل Z (Gen Z)
نسل Z، جوانترین نسل دسته بندی شده در میان نسل های مختلف اجتماعی است و به عنوان افرادی که از سال 1997 میلادی تا 2012 یا 1375 تا 1390 شمسی متولد شده اند دسته بندی شده اند. نسل Z با فناوری، اینترنت و رسانه های اجتماعی بزرگ شد، که گاهی باعث می شود آنها را معتاد به فناوری، ضد اجتماعی یا «جنگجویان عدالت اجتماعی» تصور کنند.
• نسل هزاره ها (Gen Y)
هزارهها که به نام نسل Y نیز شناخته میشوند، شامل افرادی میشوند که بین سالهای 1981 تا 1996 میلادی و یا 1359 تا 1374 شمسی متولد شدهاند. بسیاری از این گروه در اوج رکود اقتصادی دنیا وارد نیروی کار شدند و با شکاف ثروت نسلی دست و پنجه نرم کردند.
هزاره ها نسل های قدیمی تر را در پذیرش فناوری و پذیرش راه حل های دیجیتال رهبری کرده اند. وضعیت مالی و ذکاوت فنی آنها اساساً نحوه زندگی و کار را تغییر داده است. قبل از نسل Z، نسل هزاره ها بزرگترین و متنوع ترین نسل از نظر نژادی و قومی هستند.
• نسل X (Gen X)
نسل X که با نام Gen X نیز شناخته میشود، نسل کلیدی یا به شوخی، نسل فراموششده یا میانسال، متشکل از افرادی است که بین سالهای 1965 تا 1980 میلادی یا 1343 تا 1358 شمسی متولد شدهاند.
این گروه با نرخ طلاق بالا و تعداد خانوارهای دو درآمدی (کارکردن والدین و فرزندان) بیشتر رشد کردند و در نتیجه عدم حضور والدین در دوران کودکی و نوجوانی بعضا در خانواده های این نسل وجود داشت. به این ترتیب، نسل X عموماً به عنوان همتاگرا و از نظر روحی کارآفرین در نظر گرفته می شود.
خصوصیات نسل Z
1. نسل Z، فرزندان دیجیتال هستند
دو سوال کلیدی وجود دارد که نسل هزارهها را از نسل Z جدا میکند، و اولی این است که آیا نسل Z صدای مودم دایل آپ (Dial-Up) را تشخیص میدهند یا نه. نسل Z نسلی است که هرگز با اینترنت دایل آپ یا تلفن های همراه آجری (اشاره به گوشی های زمخت نوکیا) سر و کار نداشت. آنها با این دانش بزرگ شده اند که می توانند در یک لحظه با هر کسی در سراسر جهان از طریق شبکه های مختلف رسانه های اجتماعی صحبت کنند، این همان کاری است که آنها در طول زندگی خود انجام می دهند.
برای این نسل، وسایل الکترونیکی که برای والدین و خواهر و برادرهای بزرگترشان یک کالای لوکس به شمار می رفته، همیشه یک ضرورت برای زندگی در دنیای مدرن بوده است. این تسهیلات با فناوری گاهی اوقات برای توصیف کل نسل استفاده می شود. و همچنین نسل Z، را بومیان نئو دیجیتال (neo-digital natives) نیز می نامند.
تفاوت آنها با پیشینیانشان در این زمینه فاحش است. هر نسل قبلی شاهد تغییری از آنالوگ به دیجیتال بوده است. پخش موسیقی را در نظر بگیرید، جایی که یک فرد از نسل هزاره ممکن است فقط ضبط آهنگها را از رادیو، سپس رایت سیدی، سپس انتقال فایلهای موسیقی از یک گوشی به تلفن دیگر توسط بلوتوث را به خاطر بسپارد. برای نسل Z، موسیقی همیشه به صورت دیجیتالی مصرف و به اشتراک گذاشته شده است. و همین امر در مورد بسیاری از چیزها، از نقشه ها گرفته تا دعوت نامه های مهمانی، صادق است.
نسل Z اولین نسلی است که پیشرفتهای فناوری خارقالعاده قرن بیستم برای او فقط بخشی عادی از زندگی است. بدون شک آنها همان تغییرات عظیمی را در فناوری در زندگی بزرگسالی خود خواهند دید که نسل جوان، نسل X و نسل هزارهها در زندگی خود انجام دادهاند. اما با توجه به تجربیات اولیهشان، نسل Z ممکن است بهتر بتواند خود را با این تغییرات تطبیق دهد و با آن کنار بیاید.
2. دنیایی که نسل Z در آن زندگی می کنند هرگز احساس امنیت نکرده است
دومین سوال کلیدی که هزاره ها را از نسل Z جدا می کند این است که آیا آنها رویدادهای مخاطره آمیز وحشتناک اوایل قرن 21 را به یاد می آورند. برای قدیمیترین نسل Z، اتفاقاتی همچون فروپاشی اقتصاد جهانی که تمام کشور های دنیا را متاثر کرد، در دوران این نسل اتفاق افتاده است. برای اکثر افراد، این یک رویداد تاریخی است که قبل از تولد آنها اتفاق افتاده است.
اتفاقات سیاسی و تروریسم بین المللی در مقیاس وسیع که در کشورهای مختلف اتفاق می افتد، برای آنها تازگی ندارد. این چیزی است که آنها همیشه می دانستند و به درک برخی از تضادهای آشکار در باورهای نسل Z کمک می کند. آنها مشتاق زندگی و کار در سراسر جهان هستند، اما عمیقاً مضطرب می باشند و از تروریسم، افراط گرایی، درگیری و جنگی که ممکن است پیدا شود، می ترسند. اما برای نسل Z، تا آنجا که به آنها مربوط می شود، این اتفاقات، در حالی که ترسناک هستند، به عنوان هنجارهای اجتماعی برای این نسل پذیرفته شده است.
دسترسی کامل به این محتوا برای اعضای حرفه ای و ویژه وبسایت مدیران آینده امکان پذیر می باشد.
اعضای حرفه ای و ویژه می توانند به محتوای اختصاصی تولید شده در وبسایت مدیران آینده دسترسی داشته باشند.
برای آشنایی با خدمات مشترکین وب سایت مدیران آینده می توانید به اینجا کلیک کنید.
نکات کلیدی
نسل Z به افرادی اشاره میشود که تقریبا بین سالهای ۱۹۹7 تا ۲۰۱2 متولد شدهاند. این نسل در بدو تولد و کودکی خود با پیشرفت اینترنت و سایر ابزارهای هوشمند دنیا مواجه شد و به همین دلیل است که بومیهای دیجیتال نیز گفته میشود.
علاوه بر نسل Z دو نسل دیگر X و Y نیز دسته بندی شده اند که نسل Z فرزندان نسل Y یا همان نسل هزاره هستند.
با توجه به اینکه نسل Z در زمان تولد خود، با اینترنت و تکنولوژی همراه بوده است، رویکردهای اجتماعی، نحوه تعامل با دیگران و نگاهش به حریم خصوصی بسیار متفاوت تر از نسل های قدیمی تر از خود است.