مدل کسب و کار پلتفرم چند وجهی توسط برخی از با ارزش ترین استارتاپ های جهان مانند PayPal ،Uber Alibaba ،eBay و Facebook پذیرفته شده است. امابرخلاف آنچه بسیاری از مردم فکر می کنند، این مدل کسب و کاری جدیدی نیست.
در حقیقت، مدل کسب و کار چند وجهی چندین قرن است که وجود دارد. با این حال، پلتفرم های چند وجهی (که با نام اختصاری MSP نیز مشخص شده اند) در نتیجهی قدرت اینترنت و دنیای دیجیتال برجسته شده اند.
این مدل کسب و کار می تواند به خوبی برای استارتاپ ها، شرکت های نوپا و برندهای ارزش آفرین باشد و موفقیت بسیاری از شرکت هایی که از این مدل کسب و کاری استفاده نمودهاند، آن را برای بسیاری از کارآفرینان جذاب کرده است.
مدل کسب و کار پلتفرم چند وجهی چیست؟
مدل کسب و کار پلتفرم چند وجهی اساساً خدمات یا محصولی است که دو یا چند گروه شرکت کننده را به هم متصل می کند و نوعی نقش واسطه ای را ایفا می کند. ارزش پیشنهادی آن این است که این ارتباط را فعال کرده و به نوعی یافتن و ارتباط با خدمات دهنده را برای مشتری آسان تر می کند.
نحوه عملکرد مدل تجاری پلتفرم چند جانبه
اکثر شرکتهایی که از مدل پلتفرم چند وجهی استفاده می کنند، دو گروه را به هم متصل می کنند. به عنوان مثال، برای مشاغل مانند eBay ،Uber ،Airbnb و PayPal، تنها دو طرف وجود دارد: خریداران و فروشندگان، رانندگان و مسافران، مالکان و اجاره دهندگان، تجار و مصرف کنندگان.
آنها معمولاً “پلتفرمهای دو طرفه” نامیده می شوند، زیرا فقط از یک طرف عرضه و یک طرف تقاضا تشکیل شده اند.