KPI ها یا شاخص های کلیدی عملکرد، معیارهایی هستند که وضعیت یک شرکت، بخش یا تیم را نشان می دهند. (در مقاله شاخص کلیدی عملکرد (KPI) چیست؟ بصورت مفصل به آن پرداخته ایم.)
بسیاری از رهبران کسب و کارهای موفق تمرکز خود را بر پایش و کنترل شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) شرکت می گذارند تا اطمینان حاصل کنند که بخشهای مختلف شرکتهایشان از نظر مالی و عملیاتی موفق هستند. اگرچه پایش و کنترل شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) ممکن است قبل از تولید داده های مفید مدتی طول بکشد، اما می تواند راهی ارزشمند برای ارزیابی عملکرد بخش یا کل شرکت شما باشد.
پایش و کنترل شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) چیست؟
پایش و کنترل شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) شامل نظارت بر تغییرات بوجود آمده در هر یک از شاخص های کلیدی عملکرد در یک دوره زمانی مشخص است. تغییر در شاخصهای کلیدی عملکرد میتواند نشان دهد که چه شیوههای کسب و کاری موفق بوده اند و کدام یک ممکن است نیاز به بهبود داشته باشند. KPI ها همچنین می توانند به شما در نظارت بر پیشرفت در زمانی که تیم، بخش یا شرکت شما برای رسیدن به یک هدف یا مقصود خاصی متمرکز هستند، کمک کنند.
مدت زمانی که شما بر یک KPI نظارت می کنید ممکن است بر اساس نوع KPI یا هدفی که امیدوارید به آن برسید متفاوت باشد. بطور مثال برخی شاخصهای کلیدی عملکرد، مانند سود خالص یا دوره تصدی کارکنان، رشد کلی شرکت را منعکس میکنند، بنابراین میتوانید آنها را بر اساس سال پیگیری کنید تا با دادههای تاریخی مقایسه نمایید و روندها را پیشبینی کنید. سایر KPI ها، مانند میانگین تعداد سرنخ ها (Lead) در قیف فروش، ممکن است از مقایسه ماهانه سود ببرند زیرا می تواند به شما کمک کند استراتژی فروش خود را در طول سال تنظیم کنید.
چرا پایش و کنترل شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) مهم است؟
نظارت مؤثر بر شاخصهای کلیدی عملکرد بخش یا کل شرکت میتواند به شما در اندازهگیری پیشرفت، تعیین اهداف و بهبود عملکردهای جاری کمک کند. از آنجایی که KPI ها قابل اندازه گیری هستند، می توانید از آنها برای ایجاد اهداف قابل دستیابی و اندازه گیری پیشرفت بخش یا شرکت خود در تحقق این اهداف استفاده کنید. پایش و کنترل شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) می تواند به شما در بهبود عملکرد در طیف گسترده ای از بخش ها از جمله فروش، بازاریابی، خدمات مشتری و عملیات کمک کند.
مزایای نظارت بر شاخص های کلیدی عملکرد
نظارت دقیق بر شاخص های کلیدی عملکرد کسب و کارتان می تواند به شما امکان انجام طیف وسیعی از وظایف مدیریتی را بدهد، از جمله:
حسابرسی استراتژی های فروش و بازاریابی
با پایش و کنترل شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) فروش و بازاریابی، میتوانید اثربخشی استراتژیهای توسعه کسب و کار خود را اندازهگیری کرده و بهبودهایی را ایجاد کنید. ردیابی KPI فروش و بازاریابی می تواند به شما در جمع آوری و تفسیر طیف گسترده ای از داده ها کمک کند و به شما امکان می دهد روی کانال های فروش سودآورتر و رویدادهای تولید سرنخ (Lead) تمرکز کنید.
به عنوان مثال، میتوانید نرخ تبدیل سرنخهای فروش را که از طریق یک وبینار وارد قیف شدهاند اندازهگیری کنید و آن را با نرخ تبدیل کلی خود مقایسه نمایید. اگر سرنخهای وبینار شانس بیشتری برای تبدیل نسبت به میانگین دارند، ممکن است در سه ماهه آینده تمرکز خود را بر بازاریابی وبینار انتخاب کنید.
انتخاب اهداف بر اساس روندهای تاریخی
دادههای تاریخی KPI میتوانند با نشان دادن تغییرات معیارهای خاص در طول زمان به شما در تعیین نقاط برای گسترش کمک کنند. ردیابی دادههای KPI در دورههای زمانی طولانیتر میتواند به شما کمک کند روند خرید محصولاتتان توسط مشتریان را مشاهده کنید یا زمینههای جدید فرصت را نشان دهید.
به عنوان مثال، اگر اطلاعات مکان را از سرنخ های فروش آنلاین جمع آوری می کنید، ردیابی KPI ممکن است به شما بگوید که هر سال تعداد بیشتری از سرنخ های فروش شما از یک منطقه جغرافیایی خاص می آیند. این داده ها ممکن است شما را تشویق کند که بودجه و پرسنل بیشتری را به رشد آن بازار در آینده اختصاص دهید.
اندازه گیری پیشرفت به سمت هدف تیم یا شرکت
دادههای KPI همچنین میتوانند به شما در اندازهگیری پیشرفت خود در دستیابی به یک هدف خاص برای شرکت یا بخش با ارائه معیارهای واضح کمک کنند. شما ممکن است انتخاب کنید که اهداف خود را به مقادیر کمتری تقسیم کنید، اطلاعات KPI را زیر نظر داشته باشید و در صورت نیاز تنظیمات را انجام دهید.
به عنوان مثال، اگر هدف شما افزایش 150 درصدی سرنخ های فروش در یک بازار جدید در یک سال است، ممکن است آن را به اهداف کوچکتر در طول سال تقسیم کنید و از داده های KPI برای پیگیری پیشرفت خود استفاده نمایید.
برنامه ریزی برای رشد پیش بینی شده
شما می توانید از داده های تاریخی KPI برای ایجاد مدلی از روندهای رشد گذشته شرکت خود استفاده کنید و به شما امکان می دهد برای آینده برنامه ریزی نمایید. همراه با پیشبینیهای صنعت، چشماندازهای شغلی و سایر اطلاعات، دادههای تاریخی KPI میتواند به شما ایده دهد که چگونه شرکت شما ممکن است در سال یا دهه آینده رشد کند.
میتوانید از این اطلاعات برای برنامهریزی توسعههای آینده، گسترش کارکنان یا سرمایهگذاری در املاک جدید، بسته به روند رشد پیشبینیشدهتان استفاده نمایید. همچنین می توانید از این اطلاعات برای تغییر استراتژی های فروش یا بازاریابی خود استفاده کنید تا سود بیشتری را فراتر از روندهای مورد انتظار افزایش دهید.
نحوه پایش و کنترل شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) ها
در اینجا چند مرحله وجود دارد که می توانید برای ردیابی KPI ها و استفاده از داده ها برای اندازه گیری پیشرفت در بخش یا شرکت خود به کار بگیرید:
1. اهداف و جدول زمانی تعیین کنید
تعیین یک هدف و جدول زمانی میتواند به شما در انتخاب شاخص های کلیدی عملکرد برای نظارت بر آن کمک کند و به اعداد در زمینه رشد شرکت شما معنی میدهد. ردیابی شاخص های کلیدی عملکرد می تواند در اندازه گیری پیشرفت به سمت اهداف قابل سنجش با ضرب الاجل های خاص بسیار موثر باشد. اهداف شما ممکن است در سطح شرکت، مانند افزایش سود خالص به میزان 10 درصد در طی دو سال، یا مبتنی بر دپارتمان، مانند افزایش تعداد سرنخ های بازاریابی در خط مقدم فروش به میزان 500 سرنخ در طی شش ماه باشد.
2. تصمیم بگیرید که چه شاخص های کلیدی عملکرد را برای هر هدف دنبال کنید
بسته به هدف، ممکن است فقط یک شاخص های کلیدی عملکرد را ردیابی کنید، اما میتوانید دو یا سه KPI را نیز زیر نظر داشته باشید تا بتوانید طیف کاملی از دادهها را در حالی که روی هدف خاص خود متمرکز میمانید، دریافت کنید. KPI هایی که برای پیوست کردن به یک هدف انتخاب میکنید، میتوانند اطلاعاتی در مورد پیشرفت شما به سمت هدف و منابع مورد استفاده برای پیشرفت ارائه دهند.
به عنوان مثال، اگر هدف شما افزایش تبدیل در خط مقدم فروش است، KPI های نظارت شده شما ممکن است شامل میانگین تعداد سرنخ ها برای هر نوع کمپین بازاریابی و نرخ تبدیل برای هر نوع سرنخ باشد.
3. مطمئن شوید که تیم های شما داده های خود را ثبت می کنند
برای ردیابی دقیق شاخص های کلیدی عملکرد انتخابی خود، تیم ها یا بخش های خاصی ممکن است به روش های جدیدی برای ثبت کارهایی که در کار روزانه خود انجام می دهند نیاز داشته باشند. در حالی که تیمهای فروش و بازاریابی ممکن است موفقیت شغلی خود را از قبل با تعداد فروش و مقدار سرنخ اندازهگیری کنند، سایر بخشها ممکن است نیاز داشته باشند به سمت یک مدل کمی حرکت کنند تا امکان ردیابی KPI را فراهم شود.
به عنوان مثال، اگر مدیر منابع انسانی تصمیم بگیرد که رضایت از محل کار را تا 20 درصد در شش ماه آینده بهبود بخشد، ممکن است به روشی برای سنجش رضایت نیاز داشته باشد، مانند نظرسنجی که به همکاران اجازه می دهد رضایت عاطفی خود را در مقیاس عددی رتبه بندی کنند.
4. تیم های پروژه برای اهداف مرتبط با شاخص های کلیدی عملکرد ایجاد نمایید
اگر از نظارت شاخص های کلیدی عملکرد برای پیاده سازی و نظارت بر یک طرح بهبود استفاده می کنید، ممکن است داشتن یک تیم اختصاصی برای نظارت بر روند کمک کند. آنها می توانند شاخص های کلیدی عملکرد مرتبط با یک هدف یا برنامه خاص را ردیابی کنند و تغییراتی را در رویه های عملیاتی بخش یا شرکت برای بهبود نتایج ایجاد نمایند.
به عنوان مثال، اگر یک بخش تحت یک برنامه بهبود دو ساله بر اساس شاخص های کلیدی عملکرد باشد، یک تیم پروژه ممکن است هر سه ماه یکبار برای بررسی اطلاعات پایش و کنترل KPI و اجرای رویه های جدید بر اساس آنچه کار می کند و آنچه هنوز نیاز به بهبود دارد، تشکیل جلسه دهد.
5. از نرم افزار پایش و کنترل شاخص های کلیدی عملکرد استفاده کنید
در حالی که اطلاعاتی برای ردیابی شاخص های کلیدی عملکرد انتخابی خود نیاز دارید ممکن است در یک CMS یا سیستم داخلی موجود باشد، می توانید از نرم افزاری که به طور خاص برای ردیابی شاخص های کلیدی عملکرد طراحی شده است نیز استفاده کنید. نرمافزار ردیابی KPI معمولاً به سیستمهای داخلی شما متصل میشود، اطلاعات لازم را جمعآوری میکند و نمودارها و گرافهایی را ایجاد میکند تا تغییرات KPI را در طول زمان نشان دهد. آنها ممکن است دارای داشبورد ردیابی KPI باشند تا بتوانید KPI های خاصی را جدا کرده و داده های فعلی و تاریخی را مقایسه کنید.