چگونه تصمیم گیری کنیم؟

تصمیم گیری - مدیران آینده

مدلی برای انجام بهترین انتخاب های ممکن

برخی از تصمیمات آنقدر ساده هستند که شما به سختی می دانید که آنها تصمیم ها را می گیرید، در حالی که برخی دیگر وقت گیر هستند، ریسک بالایی دارند و می توانند شما را مضطرب کنند.

تصمیمات می توانند باعث موفقیت یا شکست یک پروژه یا حتی کل کسب و کار شما شوند. و اغلب شامل مسائل بین فردی پیچیده و غیرقابل پیش بینی نیز می شوند.

در این مقاله ما یک رویکرد هفت مرحله‌ای را برای بهبود کیفیت تصمیم‌گیری و افزایش شانس شما برای یک نتیجه موفق بررسی می‌کنیم.

 

استراتژی تصمیم گیری 7 مرحله ای

برای جلوگیری از تصمیم گیری بد، باید مجموعه ای از مهارت های تصمیم گیری را در یک فرآیند منطقی و منظم گرد هم آورید. ما هفت مرحله زیر را توصیه می کنیم:

  1. وضعیت را با جزئیات بررسی کنید.
  2. یک محیط سازنده ایجاد کنید.
  3. جایگزین های خوبی ایجاد کنید.
  4. گزینه های خود را کاوش کنید
  5. بهترین راه حل را انتخاب کنید.
  6. طرح خود را ارزیابی کنید.
  7. تصمیم خود را اعلام کنید و اقدام کنید.

 

نکته

توجه داشته باشید این فرآیند به شما اطمینان می دهد که در یک موقعیت پیچیده تصمیم خوبی می گیرید، اما ممکن است برای تصمیمات کوچک یا ساده بی جهت پیچیده باشد. در این موارد به مرحله 5 بروید و از آنجا مسیر را آغاز کنید.

 

بیایید هر یک از این مراحل را با جزئیات بررسی کنیم. هر مرحله فهرستی از منابع مستقل برای کمک بیشتر به شما دارد.

مرحله 1: وضعیت را با جزئیات بررسی کنید

تصمیمات اغلب شکست می خورند زیرا عوامل کلیدی از همان ابتدا نادیده گرفته می شوند. بنابراین، قبل از اینکه بتوانید تصمیم بگیرید، باید شرایط خود را کاملاً درک کنید.

با در نظر گرفتن تصمیم در زمینه مشکلی که در نظر گرفته شده است شروع کنید. شما باید تعیین کنید که آیا مسئله بیان شده مسئله واقعی است یا فقط نشانه ای از چیزی عمیق تر است.

فراتر از بدیهیات نگاه کنید. ممکن است بتوان به هدف شما به طور جداگانه نزدیک شد، اما به احتمال زیاد تعدادی از عوامل مرتبط به هم وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند. برای مثال، تغییراتی که در یک بخش ایجاد می‌شود، می‌تواند تأثیرات بدی در جای دیگر داشته باشد و نتیجه عکس در بر دارد.

ابزارهای تحقیق:

  1. ابزار 5 چرا
  2. تحلیل علل ریشه ای
  3. استدلال استقرایی
  4. چک لیست CTWOE
  5. شش کلاه تفکر

 

مرحله 2: یک محیط سازنده برای تصمیم گیری خود ایجاد کنید

آیا می توانید به تصمیم خود توجه لازم را بدهید؟ قبل از عمیق شدن در حقایق و اعداد و ارقام، مدتی را صرف آماده سازی خود کنید.

به یاد داشته باشید که بیشتر تصمیم‌ها روی افراد دیگر نیز تأثیر می‌گذارند، بنابراین بد نیست که شرایط را به گونه ای فراهم کنید که بتوان با کمک دیگران شرایط را مورد بررسی قرار داد و از همفکری آنها استفاده نمود.

این امر به ویژه زمانی صدق می کند که برای اجرای تصمیمی که مسئولیت آن بر عهده شماست، باید به افراد دیگر تکیه کنید. شما باید مشخص کنید چه کسانی را باید در این فرآیند بگنجانید و چه کسانی بخشی از گروه تصمیم گیری نهایی خواهند بود، که در حالت ایده آل فقط شامل پنج تا هفت نفر می شود.

افراد را قادر به مشارکت در بحث بدون ترس از رد نظر توسط سایر شرکت کنندگان و ایده هایشان کنید. مطمئن شوید که همه تشخیص می دهند که هدف گرفتن بهترین تصمیم ممکن در شرایط، بدون سرزنش است.

ابزارهای همکاری:

  • آمادگی شخصی برای تصمیم گیری بزرگ
  • تجزیه و تحلیل ذینفعان
  • مدل تصمیم گیری Vroom-Yetton
  • جنجال سازنده
  • اجتناب از تفکر گروهی

 

مرحله 3: گزینه های جایگزین مناسبی برای تصمیم گیری اولیه ایجاد کنید

هرچه گزینه‌هایی که بررسی می‌کنید گسترده‌تر باشد، احتمالاً تصمیم نهایی شما بهتر خواهد بود. ایجاد لیستی از گزینه های مختلف و جایگزین ممکن است در ابتدا تصمیم شما را پیچیده‌تر به نظر برساند، اما اقدام برای یافتن گزینه‌های جایگزین، شما را مجبور می‌کند عمیق‌تر بگردید و از زوایای مختلف به مسئله نگاه کنید.

در چنین زمانی است که استفاده از انواع تکنیک های تفکر خلاق می تواند مفید باشد. این تکنیک ها می توانند به شما کمک کنند تا از الگوهای عادی تفکر خود خارج شوید و راه حل های واقعاً نوآورانه ای ارائه دهید.

طوفان فکری احتمالاً محبوب ترین روش تولید ایده است، اما برای نکات بیشتر در مورد چگونگی بررسی موقعیت خود از دیدگاه های جدید و نحوه سازماندهی ایده ها در موضوعات و گروه های قابل مدیریت، به روشهای زیر توجه داشته باشید.

ابزارهای خلاقیت:

  • تکنیک نوشتن لغزشی کرافورد
  • طوفان فکری دور رابین
  • ماتریس چارچوب بندی مجدد
  • تحقیق ارج گذار
  • نمودارهای وابستگی

 

مرحله 4: گزینه های خود را بررسی و کاوش کنید

هنگامی که از گزینه های انتخاب شده و جایگزین های واقع بینانه رضایت پیدا کردید، زمان آن رسیده است که امکان سنجی، خطرات و پیامدهای هر یک را ارزیابی کنید.

تقریباً هر تصمیمی مستلزم درجاتی از ریسک است. شما به یک رویکرد ساختاریافته برای ارزیابی تهدیدها و ارزیابی احتمال وقوع رویدادهای نامطلوب – و هزینه مدیریت آنها نیاز دارید. شما همچنین می خواهید تأثیر اخلاقی هر گزینه و اینکه چگونه ممکن است با ارزش های شخصی و سازمانی شما مطابقت داشته باشد را بررسی کنید.

منابعی که در زیر برجسته شده اند، مدل های آزمایش شده و واقعی را برای کمک به شما ارائه می دهند.

ابزارهای تحلیل:

  • تحلیل ریسک
  • چرخ آینده
  • انفجار ستاره
  • تجزیه و تحلیل میدان نیرو
  • جوانب مثبت و منفی کمی
  • تجزیه و تحلیل هزینه و سود
  • پروتکل چهار ضلعی

 

مرحله 5: بهترین راه حل را انتخاب کنید

هنگامی که گزینه های جایگزین را ارزیابی کردید، گام بعدی این است که تصمیم خود را بگیرید!

اگر معیارهای مختلفی برای در نظر گرفتن دارید، از ماتریس تجزیه و تحلیل تصمیم برای مقایسه قابل اعتماد و دقیق آنها استفاده کنید. یا اگر می‌خواهید تعیین کنید کدام یک باید بیشترین وزن را در تصمیم شما داشته باشند، یک تحلیل مقایسه زوجی انجام دهید.

اگر تصمیم شما در یک گروه گرفته می شود، تکنیک هایی مانند رای گیری چندگانه و شمارش بوردا (Borda count) اصلاح شده می تواند به تیم شما کمک کند تا به توافق برسد.

وقتی ناشناس ماندن مهم است، تصمیم گیرندگان از یکدیگر متنفرند، یا تمایل افراد خاصی به تسلط بر فرآیند وجود دارد، از تکنیک دلفی برای رسیدن به یک تصمیم منصفانه و بی طرفانه استفاده کنید. این روش از چرخه‌های بحث و استدلال مکتوب و ناشناس استفاده می‌کند که توسط یک فرد تسهیل‌کننده مدیریت می‌شود. شرکت کنندگان یکدیگر را ملاقات نمی کنند، و گاهی اوقات حتی نمی دانند چه کسی در تصمیم گیری درگیر است.

اگر با یک تیم مستقر کار می کنید، مدل تصمیم گیری اجماع محور هارتنت برای تشویق همه به مشارکت در تصمیم گیری مفید است. یا اگر با چندین تیم مختلف یا یک گروه بزرگ کار می‌کنید، مسئولیت هر مرحله از فرآیند تصمیم‌گیری را با چارچوب RAPID Bain محول کنید تا همه مسئولیت‌های خود را درک کنند و از هرگونه درگیری احتمالی جلوگیری شود.

 

دسترسی کامل به این محتوا برای اعضای حرفه ای و ویژه وبسایت مدیران آینده امکان پذیر می باشد.

اعضای حرفه ای و ویژه می توانند به محتوای اختصاصی تولید شده در وبسایت مدیران آینده دسترسی داشته باشند. 

برای آشنایی با خدمات مشترکین وب سایت مدیران آینده می توانید به اینجا کلیک کنید.

 

نکات کلیدی

ترکیب سیستماتیک طیف وسیعی از ابزارهای تصمیم گیری می تواند به شما کمک کند تا تصمیمات بسیار مؤثری را چه به صورت فردی و چه به عنوان بخشی از گروه اتخاذ کنید. استراتژی هفت مرحله ای این است:

  1. وضعیت را با جزئیات بررسی کنید.
  2. یک محیط سازنده ایجاد کنید.
  3. جایگزین های خوبی تولید کنید.
  4. گزینه های خود را کاوش کنید
  5. بهترین راه حل را انتخاب کنید.
  6. طرح خود را ارزیابی کنید
  7. تصمیم خود را اعلام کنید و اقدام کنید.

تصمیم گیری شما چقدر دقیق است؟

پیشنهاد برای مطالعه

دیدگاه‌ خود را بنویسید

ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
به بالا بروید