شاید تا اوایل سال 2020 هرگز نام زوم را نشنیده یا از آن استفاده نکرده بودید. با این حال، مدل کسب و کار زوم در همان ماههای ابتدایی آن سال، زمانی که با انزوای اجتماعی به دلیل همه گیری کووید-19 مواجه بودیم، راه نجات بسیاری از کارآفرینان شد.
این شرکت ارتباطات ویدیویی، برای افراد و تیمها ضروری است تا بتوانند با یکدیگر صحبت کنند، حتی اگر هر یک از اعضا در مکانهای مختلف باشند و از دستگاههای مختلف استفاده کنند. این امر باعث شده است که فعالیت های گروهی مانند جلسات، کلاس ها، آموزش و حتی برخی فعالیت ها مانند سخنرانی بدون هیچ ایرادی انجام شود.
به دلیل سهولت استفاده، زوم این اواخر رشد چشمگیری داشته است، زیرا تعداد کاربران به طور تصاعدی چند برابر شده است. و چون در مورد شرکتی صحبت می کنیم که مدل کسب و کار آن مبتنی بر کاربران است که تعدادشان افزایش پیدا کرده، می توان مطمئن بود که این موضوع در مورد درآمد شرکت نیز صادق است.
اما بالاخره، مدل کسب و کار زوم چگونه کار می کند و چرا محبوبیت آن در مقایسه با محصولات مشابه در بازار افزایش یافته است؟
تاریخچه مختصری از زوم
همانطور که وب سایت این شرکت تعریف می کند، “Zoom یک پلتفرم ابری آسان و قابل اعتماد برای ویدئو، صدا، اشتراک گذاری محتوا و چت است که در دستگاه های تلفن همراه، رایانه ها، تلفن ها و سیستم room اجرا می شود که به کسب و کارها و سازمان ها کمک می کند تا تیم هایشان را در یک محیط بدون دردسر برای انجام کارهای بیشتر گرد هم بیاورند.”
این یک سیستم ویدئو کنفرانس از راه دور است که در سال 2011 توسط اریک یوان تاسیس شد. یوان مهندس Cisco WebEx بود که محصول کنفرانس ویدئویی سیسکو نیز بود. با این حال، وقتی متوجه شد که محصولش به خوبی توسط شرکت استفاده نمیشود و کاربران را خشنود نمیکند، تصمیم گرفت شرکت را ترک کند و زوم را پایه ریزی نماید.
این پلتفرم SaaS به کاربران اجازه میدهد با استفاده از دوربینها و میکروفونهای دستگاههای متصل به اینترنت – رایانهها، تلفنهای هوشمند، تبلتها- تعامل داشته باشند و همچنین به کاربران این امکان را میدهد که همه چیز را روی صفحه نمایش خود با یکدیگر به اشتراک بگذارند و تجربه خود را به طور مثال در جلسات پروژه، ارائهها و کلاسها بهبود بخشند.
چه کسی مالک زوم است؟
بنیانگذار زوم، اریک یوان، هنوز هم به عنوان رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت است. با تکمیل اعضای اصلی هیئت مدیره شرکت، کلی استکلبرگ به عنوان مدیر ارشد مالی و جانین پلوسی به عنوان مدیر ارشد بازاریابی در آن حضور دارند.
بیانیه ماموریت زوم
«توسعه یک سرویس ابری فرد محور که تجربه همکاری هم زمان را به شکلی، تغییر می دهد و کیفیت و اثربخشی ارتباطات را برای همیشه بهبود میبخشد»
زوم چگونه درآمد کسب می کند؟
زوم از مدل کسب و کار فریمیوم استفاده می کند. به عبارت دیگر، از یک سیستم اشتراک ماهانه به عنوان جریان درآمد استفاده می نماید (چهار طرح پولی مختلف برای میتینگ ها وجود دارد)، اما یک گزینه رایگان یعنی بدون هزینه، با امکانات محدودتر نیز ارائه می دهد. امکانات اصلی آن میتینگ های آنلاین هستند. طرح ها عبارتند از:
- Zoom Basic: این یک طرح رایگان است. اگرچه میتینگ های نامحدود و همچنین زمان نامحدودی در تماس ویدیویی بین دو کاربر ارائه میکند، تماسهای گروهی نمیتواند بیش از 40 دقیقه بدون وقفه باشد. به عبارت دیگر، طرح رایگان برای کاربر فردی است که میخواهد از ابزار فقط به عنوان جایگزینی برای تماس تلفنی معمولی استفاده کند.
- Zoom Pro: این طرح برای تیمهای کوچک یا کارآفرینان فردی مانند معلمان و مربیان طراحی شده است. با 149.90 دلار در سال، تماس های ویدیویی می تواند بین حداکثر 100 شرکت کننده، با محدودیت زمانی 30 ساعته برای هر تماس برقرار شود. علاوه بر این، ویژگی هایی مانند ID شخصی، ریپورت ها، ادغام اسکایپ و ضبط در فضای ابری تا 1 گیگابایت را ارائه می دهد.
- Zoom Business: با هر لایسنس 199.90 دلار در سال (شروع از 10 لایسنس برای 1999 دلار در سال) این طرح دارای تمام ویژگی های Pro، تا حداکثر 300 شرکت کننده به طور همزمان است. این برنامه با هدف کسب و کارهای متوسط، شامل ویژگیهایی مانند پشتیبانی تلفنی، ایمیلهای شخصی، ورود به سیستم، آدرسهای اینترنتی، و پنل مدیریت و غیره است.
- Zoom Enterprise: در این طرح، هر لایسنس 240.00 دلار در سال است که از 50 لایسنس برای 12000 دلار در سال شروع می شود. این برای شرکت های بزرگ توسعه یافته است، زیرا حداقل 500 شرکت کننده می تواند در آن حضور داشته باشند. علاوه بر این، فضای ذخیرهسازی ابری نامحدود، کارکنان پشتیبانی اختصاصی، و تخفیفهایی در سایر مزایای نرمافزاری اضافی ارائه میدهد.
- Zoom Business United: با هر لایسنس که هزینه اش 350.00 دلار در سال است، و برای هر 10 لایسنس (حداقل 3500 دلار در سال)، این طرح Zoom Meetings و Zoom Phone را خلاصه و جمع بندی می کند.
علاوه بر Zoom Meetings، این پلتفرم امکانات دیگری مانند Zoom Phone ،Zoom Video Webinar و Zoom Rooms را نیز با گزینههای طرح متفاوت ارائه میدهد.
به طور خلاصه، مدل کسب و کار زوم به دنبال تبدیل کاربران رایگان به مصرف کنندگان پولی است. زیرا مشترکین بدون هیچ هزینه ای با مدل Basic شروع می کنند، اما متوجه می شوند که در صورت به کارگیری یک طرح پولی، تجربه آنها می تواند بسیار بهتر باشد. از آنجایی که نرخها گزاف نیستند، انتخاب بهروزرسانی آن برای کاربر آسان است.
بوم مدل کسب و کار زوم
در اینجا طرح مدل کسب و کار زوم با استفاده از بوم مدل کسب و کار آورده شده است:
بخش های مشتریان در مدل کسب و کار زوم
- کاربر اینترنت در سراسر جهان
- کاربران تجاری (شرکت ها، آموزش و پرورش، دولت، بهداشت و درمان)
ارزش پیشنهادی در مدل کسب و کار زوم
- کنفرانس ویدیویی رایگان که به خوبی کار می کند
- ویدئو کنفرانس با مدت زمان طولانی تر و ویژگی های حرفه ای
دسترسی کامل به این محتوا برای اعضای حرفه ای و ویژه وبسایت مدیران آینده امکان پذیر می باشد.
اعضای حرفه ای و ویژه می توانند به محتوای اختصاصی تولید شده در وبسایت مدیران آینده دسترسی داشته باشند.
برای آشنایی با خدمات مشترکین وب سایت مدیران آینده می توانید به اینجا کلیک کنید.