هیچ کس مانند تیم فناوری اطلاعات زمان کاری را در سازمان نجات نمی دهد. وقتی سیستمهای داخلی کار نمیکنند، شبکهها از کار میافتند، یا شخصی برای نصب نرمافزاری پیچیده به کمک نیاز دارد، تیم فناوری اطلاعات در آنجا هستند تا کمک کنند. اطمینان حاصل می کنند که کسب و کار به آرامی و با کمترین وقفه به کار خود ادامه می دهد.
اما تیمهای فناوری اطلاعات از بسیاری جهات که معمولا به آنها توجه نمی شود برای سازمان ارزش قابل توجهی ایجاد می کنند، مانند:
- امنیت
- بهرهوری
- اتصال
اهداف فناوری اطلاعات مستقیماً بر موفقیت سازمان تأثیر می گذارد و همه را قادر می سازد تا با فناوری مناسب هوشمندتر و سریع تر کار کنند.
فعالیت های فناوری اطلاعات برای سازمان بسیار ارزشمند است ولی همانطور که اشاره شد زیاد مورد توجه قرار نمی گیرد. در واقع تیم فناوری اطلاعات بیشتر در پشت صحنه فعالیت می کنند. اگر هیچ کس متوجه هیچ مشکلی در فناوری نشود، احتمالاً به این معنی است که تیم فناوری اطلاعات کار خود را به درستی انجام داده است. نکته منفی این اتفاق در این است که ممکن است مشارکت تیم های فناوری اطلاعات برای پیشبرد اهداف کسب و کار نادیده گرفته شود.
کمک به همتایان خود در سازمان منجر به درک بهتر و پویایی کاری که انجام می دهید می شود. ارزش تیم فناوری اطلاعات بیشتر زمانی قابل مشاهده خواهد بود که دیگر تیم های سازمانی یاد بگیرند که چگونه می توانند برای حل مشکلات استراتژیک سازمان با تیم فناوری اطلاعات همکاری کنند. می توانید با تشریح دامنه کامل مسئولیت های فناوری اطلاعات، ایجاد این سطح از درک را برای دپارتمان های سازمانی آغاز کنید.
نقش تیم فناوری اطلاعات در سازمان
هدف اصلی یک تیم فناوری اطلاعات پشتیبانی از قابلیت های اصلی سازمان با کمک فناوری اصلاعات است. این هدف از طریق سه حوزه مسئولیت اصلی انجام می شود:
- برنامه ریزی فناوری اطلاعات
- زیرساخت فناوری اطلاعات
- عملکرد فناوری اطلاعات
چندین مؤلفه خاص در هر حوزه قرار میگیرند – که همگی برای حفظ کسب و کار و ایجاد ارزش خدمت میکنند.
برنامه ریزی فناوری اطلاعات
برنامهریزی فناوری اطلاعات شامل همه راههایی است که شما تأثیرات آینده کسب و کار را تعیین میکنید. از تنظیم استراتژی تا برنامههای عملی برای تحقق اهدافتان.
عناصر برنامه ریزی فناوری اطلاعات می تواند شامل موارد زیر باشد:
- چشم انداز و استراتژی: آنچه می خواهید به دست آورید و مسیری که برای رسیدن به آن در پیش خواهید گرفت.
- اهداف و ابتکارات: اهداف قابل اندازه گیری و محدود به زمان و تلاش های سطح بالایی که برای رسیدن به آنها لازم است.
- بودجه: هزینه های تکرار شونده، برآوردهای نگهداری و هر گونه سرمایه گذاری در فناوری آینده
- نقشه راه فناوری: تجسم برنامه فناوری اطلاعات شما که به تعادل بارهای کاری کمک می کند و پیشرفت شما را به سایر تیم ها منتقل می کند.
- حاکمیت: قوانین و تنظیمات برای نحوه استفاده از فناوری شرکت
زیرساخت فناوری اطلاعات
تمام تجهیزات، نرم افزارها و اجزای شبکه ای که سازمان برای انجام کارها از آنها استفاده می کند، بخشی از زیرساخت فناوری اطلاعات است. شما و اعضای تیمتان مسئول تحقیق، پیاده سازی و مدیریت استفاده از همه این ابزارها هستید.
زیرساخت فناوری اطلاعات اغلب شامل موارد زیر است:
- ابزارهای ارتباطی و همکاری: معمولاً ابزارهای مبتنی بر اَبر (Cloud) که به اعضای سازمان امکان ذخیره و اشتراک گذاری فایل ها و ارتباط از طریق ایمیل یا پیام را می دهند.
- پیشگیری از دست دادن داده ها (DLP) و ابزارهای امنیتی: برنامه هایی که به شما کمک می کنند جریان داده ها را نظارت کنید و اطلاعات کسب و کاری را ایمن نگه دارید.
- سخت افزار: تجهیزات فیزیکی که از عملیات شرکت مانند صفحه کلید، مانیتور و رایانه های لپ تاپ یا کامپیوتر های رومیزی پشتیبانی می کند.
- نرم افزار: هر برنامه ای که تیم ها به طور منظم برای تکمیل کارهای خود از آن استفاده می کنند.
- سرویس های فناوری: ترکیبی از زبان های برنامه نویسی، خدمات و نرم افزارهایی که از برنامه های کاربردی یا پروژه های توسعه سازمان پشتیبانی می کنند.
عملکرد فناوری اطلاعات
عملکرد فناوری اطلاعات رایج ترین حوزه مسئولیت شناخته شده در این ساختار است. این مسئولیت به حفظ عملکرد تمام اجزای زیرساخت فناوری اطلاعات و کمک به افراد در هر گونه مسائل فناوری اشاره دارد.
مسئولیت های خاص در عملکرد فناوری اطلاعات عبارتند از:
- پشتیبانی فنی: رسیدگی به مسائل و درخواست های فنی، نصب نرم افزار، تعمیر سخت افزار و آموزش افراد برای استفاده از سیستم های فناوری اطلاعات سازمان
- راهبری سیستم ها: اجرای به روز رسانی های ضروری، نظارت بر وضعیت سیستم، و شناسایی نقاط برای بهره وری بیشتر
- امنیت: محافظت از کسب و کار در برابر تهدیدات داخلی و خارجی با ایمن سازی دستگاه ها و شبکه ها
اکثر ساختار های سازمانی به یک بخش فناوری اطلاعات نیاز دارند که هر سه حوزه اصلی مسئولیت را پوشش دهد. اما بسته به ساختار سازمانی و انواع فناوری مورد استفاده برای انجام کار، ممکن است چندین نوع تیم فناوری اطلاعات در شرکت وجود داشته باشد.
فراتر از این مسئولیتها و عملکردهای اصلی اشاره شده در بالا، میتوانید با عناوین شغلی متعدد، وظایف را بصورت تخصصی نیز تقسیم کنید. تیمهای فناوری اطلاعات میتوانند شامل نقشهای خاصی برای معماری، مدیریت شبکه و سیستم، تجزیه و تحلیل کسب و کار و حتی مدیران پروژه باشند که همگی ارزش معناداری برای هربخش و سازمان دارند.
چگونه تیم های فناوری اطلاعات به یک سازمان کمک می کنند؟
ارزشی که یک تیم فناوری اطلاعات ایجاد می کنید هم استراتژیک و هم تاکتیکی است، از مزیتهای رقابتی مبتنی بر فناوری گرفته تا پیشرفتهای جزئی نرمافزار.
در اینجا برخی از مهمترین راههایی که فناوری اطلاعات به سازمانها کمک میکند عبارتند از:
• همسویی فناوری اطلاعات و کسب و کار
همسویی کسب و کار فناوری اطلاعات، تمرین هماهنگی استراتژی فناوری اطلاعات با کل کسب و کار است. این همسویی زیربنای همه روشهایی است که فناوری اطلاعات به ارزش آفرینی کسب و کار کمک میکند. به جای تیمی با مسئولیتهای محدود، فناوری اطلاعات باید به عنوان یک دارایی غیرمتمرکز و استراتژیک برای کمک به پیشرفت در اهداف تجاری سازمان در نظر گرفته شود.
• نوآوری
نوآوری در یک کسب و کار نیازمند ابزارهایی است که از حرکت سریع و پویا پشتیبانی می کند. و انتخاب تکنولوژی مناسب می تواند نقش مهمی در کسب سهم بازار یا پیشی گرفتن از رقبا داشته باشد.
• امنیت و انطباق
حملات امنیتی سایبری می تواند عملیات تجاری را مختل کند یا بدتر از آن، اعضای تیم و مشتریان را در معرض سرقت داده ها و نرم افزارهای مخرب قرار دهد. تیم های فناوری اطلاعات برای حفظ شیوه های امنیتی قوی، شناسایی تهدیدها و کاهش خطرات سخت کار می کنند.
دسترسی کامل به این محتوا برای اعضای حرفه ای و ویژه وبسایت مدیران آینده امکان پذیر می باشد.
اعضای حرفه ای و ویژه می توانند به محتوای اختصاصی تولید شده در وبسایت مدیران آینده دسترسی داشته باشند.
برای آشنایی با خدمات مشترکین وب سایت مدیران آینده می توانید به اینجا کلیک کنید.
شکی نیست که تیم های فناوری ارزش تجاری زیادی برای سازمان ایجاد می کند. و گسترش این دیدگاه برای دیگران به مدیران فناوری اطلاعات کمک می کند تا شریک استراتژیک بهتری در سازمان شوید.
نکات کلیدی
تیم های فناوری اطلاعات یکی از اصلی ترین ارکان سازمان برای ایجاد ارزش در سازمان هستند. با این حال ارزش واقعی فعالیت های فناوری اطلاعات به درستی در سازمان درک نمی شود.
برای این منظور مدیران فناوری اطلاعات بایستی با استفاده از روش ها و ابزارهای مختلف، مقدار ارزش ایجاد شده توسط تیم های فناوری اطلاعات را مشخص و به مدیران ارشد سازمان ارائه دهند.