طوفان فکری چیست؟
طوفان فکری یا طوفان ذهنی یک روش سریع و آسان برای تولید حجم زیادی از ایده های کاربردی با هدف حل مسئله و نوآوری است. همانطور که از نام این روش پیداست، طوفان فکری ابزاری برای تحریک و برانگیخته ساختن مغز برای تفکر در باره موضوع مورد نظر به شیوه ای متفاوت است.
برای یافتن پاسخ یک مسئله و یا ایده های جدید، شرکت کنندگان در جلسه طوفان فکری، پیشنهادات و ایده های خود را بصورت سریع و خودجوش و بدون سانسور کردن ذهن و یا پردازش افکار خود، بیان می کنند.
در این جلسات تاکید بر بیان آزادانه ایده ها وعقاید صورت می پذیرد، تا افراد بدون هیچ دغدغه ای تفکرات خود را به اشتراک بگذارند.
در این روش تمرکز بیشتر بر روی کمیت ارائه ایده و فکر می باشد تا کیفیت آن. هر چه تعداد ایده های بیان شده در مدت زمانی که در اختیار افراد شرکت کننده در جلسه طوفان فکری قرار داده می شود بیشتر باشد، شانس رسیدن به ایده های جذاب و یا حل مسئله بالاتر است.
نیازمندی های برگزاری جلسه طوفان فکری:
- گرداننده جلسه (برای جلسات با شرکت کننده کمتر از 10 نفر اختیاری است ولی برای جلسات طوفان فکری با بیش از 10 نفر مورد نیاز می باشد.)
- تعدادی کاغذ که معمولا در اندازه های 20*10 سانتیمتر می باشند. این کاغذ ها باید حد اقل در دورنگ استفاده شوند. دلیل استفاده از رنگ های مختلف برای دسته بندی ایده های حاصل از جلسه طوفان فکری است.
- فلیپ چارت، وایت برد، یا ویدئو پرژکتور برای نمایش سوال طوفان فکری
- وایت برد و یا بُرد مناسب برای نصب ایده های تولید شده توسط افراد در جلسه طوفان فکری
- اتاق جلسه مناسب. ترجیحا جلسه طوفان فکری در مکانی برگزار می گردد که به دور از عوامل حواس پرتی محیطی می باشد.
- مدت زمان برگزاری جلسه: 20 تا 30 دقیقه
چرا باید جلسه طوفان فکری برگزار کنیم؟
همانطور که در ابتدا اشاره شد، طوفان فکری یک روش گروهی برای ایده پردازی و یا حل مسئله توسط افراد می باشد. در این روش در صورتی که درست اجرا شود، افراد شرکت کننده روشهای خلاقانه ای را برای حل مسائل و یا ایده یابی ارائه می دهند.
البته لازم به توضیح است که می توان طوفان فکری را بصورت انفرادی نیز انجام داد. اما نتایج جلسات طوفان فکری گروهی به مراتب بهتر از اجرای فردی این روش می باشد.
کابردهای طوفان فکری
- حل مسئله: زمانیکه به یک بینش ناب برای حل مسئله نیاز می باشد.
- نوآوری: زمانیکه که می خواهیم یک استارتاپ، پروژه جدید، کمپین جدید و مواردی از این دست برگزار کنیم.
- شناسایی راهکارهای متفاوت: زمانیکه یک مسئله وجوه مختلفی دارد، می توان از طوفان فکری برای پرداختن به آن استفاده نمود.
چگونه جلسه طوفان فکری را برگزار کنیم؟
آمادگی های قبل از برگزاری جلسه طوفان فکری:
1. آماده کردن سوال یا مسئله ای برای جلسه طوفان فکری
برای این منظور بایستی مطمئن شوید که سوال یا موضوع جلسه به اندازه کافی چالش برانگیز، محرک و مناسب برای شرکت کنندگان می باشد. سوال را در یک عبارت کوتاه بنویسید. داشتن یک سوال خوب برای جلسه طوفان فکری بسیار مفید است.
2. آماده سازی محل برگزار جلسه طوفان فکری
برای جلسات طوفان فکری دوستانه می توان از پارک و کافی شاپ و محل های اینچنینی استفاده نمود. اما برای جلسات طوفان فکری کاری و یا جلسات طوفان فکری با تعداد بیشتر از 10 نفر، پیشنهاد می شود حتما از اتاق های جلسات برای این منظور استفاده شود. همچنین محل برگزاری جلسه طوفان فکری باید طوری انتخاب شود که حواس شرکت کنندگان در جلسه پرت نشود.
3. دعوت از شرکت کنندگان در جلسه طوفان فکری
شرکت کنندگان در جلسه طوفان فکری بایستی ترکیبی از افراد مختلف باشد تا بتوان به بهترین نتایج دست یافت. افراد متخصص و مبتدی در کنار یکدیگر می توانند دامنع وسیعی از دیگاه های خلاقانه را تولید نمایند.
در زمان برگزاری جلسات طوفان فکری
- جلسه را با استفاده از روش های یخ شکنی اولیه شروع نمایید. شروع جلسه باید طوری باشد که افراد احساس راحتی لازم را داشته باشند.
- به شرکت کنندگان توضیحات لازم در خصوص نحوه برگزاری جلسه طوفان فکری ارائه نمایید.
به آنها تاکید نمایید که همه ایده ها معتبر هستند. بزرگ یا کوچک بودن ایده ارائه شده، منطقی و غیرمنظقی بودن ایده را در این جلسات بایستی فراموش کرد. در جلسات طوفان فکری هیچ ایده بدی وجود ندارد. ایده های غیر معمول در جلسات طوفان فکری می توانند منجر به جهش های خلاقانه ای شوند.
شرکت کنندگان در جلسات طوفان فکری تشویق نمایید تا ایده های احمقانه ای را که به ذهنشان می رسد بیان نمایند فارغ از اینکه ایده بیان شده محدودیتی از نظر اجرا و یا تکنولوژی داشته باشد.
پس از بیان توضیحات نوبت به نوشتن ایده ها می شود:
- افراد بایستی ایده های خود را بر روی کاغذ هایی که دراختیار آنها قرار می دهید، بدون سانسور، یاد داشت نمایند.
- در مرحله بعد نوبت به بحث آزاد فرا می رسد. در این مرحله افراد ایده های نوشته شده خود را بدون سانسور بیان می نمیایند.
- در مرحله بعد افراد شرکت کننده در جلسه طوفان فکری بایستی در بهبود و یا گسترش ایده های دیگران شرکت کنند. در اینجا بایستی در زمان بهبود ایده ها از واژه “و ” بجای “یا” استفاده گردد.
ادامه دارد …