چارچوب کوبیت COBIT چیست؟
چارچوب کوبیت COBIT که سرواژه های (Control Objectives for Information and Related Technologies) می باشد، برای اولین بار در سال 1996 منتشر شد، ابتدا به عنوان مجموعه ای از اهداف کنترل فناوری اطلاعات طراحی شده بود تا به جامعه حسابرسی مالی جهت هدایت بهتر رشد محیط های فناوری اطلاعات کمک کند.
در سال 1998 ،موسسه ISACA نسخه 2 را منتشر کرد، که چارچوب را برای استفاده خارج از جامعه حسابرسی گسترش داد. بعدتر، در دهه 2000، ISACA نسخه 3 را توسعه داد، که تکنیک های مدیریت فناوری اطلاعات و حکمرانی اطلاعات را که در چارچوب امروز یافت می شود، به ارمغان آورد.
کوبیت نسخه چهار در سال 2005 منتشر شد و پس از آن COBIT 4.1 در سال 2007 منتشر شد. این به روز رسانی ها شامل اطلاعات بیشتری در مورد مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات بود. در سال 2012، COBIT 5 منتشر شد و در سال 2013 ،موسسه ISACA پیوستی را برای COBIT 5 منتشر کرد که شامل اطلاعات بیشتری برای کسب و کارها در مورد مدیریت ریسک و مدیریت اطلاعات بود.
ISACA یک نسخه به روز شده از COBIT را در سال 2018 انتشار داد، شماره نسخه را حذف کرد و نام آن را COBIT 2019 گذاشت. طبق نسخه ISACA، این نسخه به روز شده از COBIT به گونه ای طراحی شده است که به طور مداوم با “به روزرسانی های مکرر و سیال تر” تکامل یابد. COBIT 2019 برای ایجاد استراتژی های حکمرانی فناوری اطلاعات معرفی شد که انعطاف پذیرتر، مشارکتی تر و مطابق با فناوری های جدید و در حال تغییر باشد.
در COBIT 2019 چه چیزی وجود دارد؟
COBIT 2019 با توجه به روندها، فناوری ها و نیازهای امنیتی، چارچوب شرکت های مدرن را به روز می کند. این چارچوب به خوبی با سایر چارچوبهای مدیریت فناوری اطلاعات مانند ITIL ،CMMI و هماهنگ شده است، که باعث شده Cobit را بتوان به عنوان یک چارچوب چتری برای یکپارچه سازی فرایندهای IT در کل یک سازمان در نظر گرفت.
مفاهیم و اصطلاحات جدیدی در مدل اصلی COBIT معرفی شده است که شامل 40 هدف حکمرانی و مدیریتی است که برای ایجاد یک برنامه حکمرانی فناوری اطلاعات مورد نیاز می باشد.
در این ساختار و با استفاده از این سیستم مدیریت عملکرد، در زمان استفاده از اندازه گیری بلوغ، توانایی ها و انعطاف پذیری بیشتری رابرای مدیران فناوری اطلاعات امکان پذیر می سازد. به طور کلی، این چارچوب طوری طراحی شده است که هنگام سفارشی سازی استراتژی حکمرانی فناوری اطلاعات، به کسب و کار انعطاف پذیری بیشتری دهد.
مانند دیگر چارچوب های مدیریت فناوری اطلاعات، COBIT سعی می کند با پیاده سازی فرایندهای کارآمد در بستر فناوری اطلاعات، اهداف فناوری اطلاعات را با اهداف کسب و کار همراستا نماید و تاحد امکان گپ میان این دو را به حداقل برساند.
یک تفاوت عمده بین کوبیت و سایر چارچوب ها ی مدیریت فناوری اطلاعات این است که به طور خاص بر امنیت، مدیریت ریسک و حکمرانی اطلاعات تمرکز دارد.
این امر در COBIT 2019 با تعاریف ارائه شده از اینکه COBIT چیست و چه نیست تأکید شده است.
به عنوان مثال، ISACA می گوید COBIT 2019 چارچوبی برای سازماندهی فرایندهای کسب وکاری، مدیریت فناوری اطلاعات، تصمیم گیری های مرتبط با فناوری اطلاعات یا تعیین استراتژی ها یا معماری فناوری اطلاعات نیست. بلکه، کاملاً به عنوان چارچوبی برای حکمرانی و مدیریت فناوری اطلاعات سازمانی در سراسر سازمان طراحی شده است. این برای کسب و کارها در نسخه به روز بهتر مشخص شده است .
اهداف ITIL و COBIT چیست؟
ITIL و COBIT یک هدف کلی دارند، مقابله بهتر با چالشهای پیادهسازی مدیریت خدمات فناوری اطلاعات (ITSM). این دو چارچوب هایی هستند که برای حاکمیت در ITSM استفاده می شوند.
با این وجود، هر چارچوب دارای مجموعه ای از اهداف و رویکردهای منحصر به خود است، اگرچه اغلب همپوشانی قابل توجهی نیز میان COBIT و ITIL وجود دارد.
اهداف COBIT
هدف نهایی COBIT همسو کردن اهداف فناوری اطلاعات با اهداف تجاری، استفاده از ارزش فناوری اطلاعات به نفع سازمان و در نهایت منجر به سود بیشتر است. COBIT همچنین به دنبال مدیریت موثر ریسک ها، منابع و بخش فناوری اطلاعات است.
اهداف ITIL
ITIL در تلاش است تا خدمات فناوری اطلاعات را در سراسر شرکت و همچنین حجم کار بخش فناوری اطلاعات سازماندهی کند. همچنین تلاش می کند تا محیطی مساعد برای نظارت مستمر بر فرآیندها ایجاد کند تا از کمال عملیاتی ثابت اطمینان حاصل شود.